Vaata, millised olid eelmise aasta kõige turvalisemad autod

tehnika.postimees.ee
Copy
Mobiilse progresseeruvalt deformeeritava barjääri testis sõidetakse katseautoga 50 km/h ja 50-protsendilise kattumisega vastu tõket ja mõõdetakse siis salongis olevate mannekeenide võimalikke vigastusi.
Mobiilse progresseeruvalt deformeeritava barjääri testis sõidetakse katseautoga 50 km/h ja 50-protsendilise kattumisega vastu tõket ja mõõdetakse siis salongis olevate mannekeenide võimalikke vigastusi. Foto: Euro NCAP

Igal aastal avaldab Euro NCAP kõige turvalisemad autod ning 2022 oli selles osas rekordiline: nii palju pole varem kõrgeima hindega autosid olnud. Lisandusid ka mitmed üllatajad.

Euro NCAP testib autodel nii täiskasvanud sõitjate kui laste kaitsel rakenduvate ohutusabi tehnoloogiate tulemuste põhjal ning annab siis viie tärni süsteemis üldhinde. Katsete käigus purustatakse reaalsed töötavad automudelid, mis antakse testijale.

Esimest korda on selles nimekirjas nüüd kaks Tesla autot ja kaks Hiina uustulnukat Euroopa turul. 

Võitjateks on Hyundai IONIQ 6 suurte pereautode, ORA Funky Cat väikeste pereautode, Tesla Model S premium-, Tesla Model Y väikeste maasturite ning WEY Coffee 01 suurte maasturite kategoorias.

Hyundai IONIQ 6.
Hyundai IONIQ 6. Foto: Hyundai Motor / via REUTERS / Scanpix

Hyundai IONIQ 6 saavutas täiskasvanud sõitjate kaitses erakordselt kõrge tulemuse - 97%. Täiselektriline ja uusimate ohutustehnoloogiatega IONIQ 6 kaitses nii 6- kui ka 10-aastaste mannekeenide testides kõiki kriitilisi kehapiirkondi laupkokkupõrke- ja küljekokkupõrke testides ning sai selles maksimaalsed punktid.

ORA Funky Cat.
ORA Funky Cat. Foto: GWM

2022. aasta oli märkimisväärne uute Hiina kaubamärkide Euroopasse jõudmise osas ja paljud neist saavutasid ka turvatestides head tulemused. Hiina kaubamärgid suudavad nüüd turvalisuses konkureerida ka Euroopa kaubamärkidega. Väikeste pereautode kategoorias oli parim ORA Funky Cat, edestades mitmeid meil tuntud automarke.

WEY Coffee 01.
WEY Coffee 01. Foto: GWM

Teine Hiina päritolu auto parimate edetabelis oli WEY Coffee 01, mis on taas hästi varustatud ohutustehnoloogiatega, sellele järgnes napilt LEXUS RX.

Tesla Model Y.
Tesla Model Y. Foto: Tesla Motors

Tesla on otsustanud teha oma kaubamärgile nime ka turvalisuse osas: Model S ja Model Y on mõlemad täiskasvanud sõitjate kaitse valdkonnas parimad ja mõlemad sõidukid saavutasid kõigi oma kategoorias olevate sõidukite seas kõrgeima 98% skoori Safety Assist tehnoloogia eest. Tesla Model S on ka täiselektriliste autode kategoorias oma klassi parim.

Vaata testitulemuste kohta lähemalt Euro NCAP-i tulemuste lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles