FOTOD JA VIDEO Kõndivad pommid: Pakistanis käib maagaas käest kätte suurte õhupallidega (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kohalikud elanikud täidavad Pakistanis Karaki piirkonnas, mis on tuntud rikkalike maagaasi- ja naftavarude poolest, gaasiga kilekotte, et nende sisu kodus toidu valmistamiseks kasutada.
Kohalikud elanikud täidavad Pakistanis Karaki piirkonnas, mis on tuntud rikkalike maagaasi- ja naftavarude poolest, gaasiga kilekotte, et nende sisu kodus toidu valmistamiseks kasutada. Foto: Basit Gilani / EPA / Scanpix

Pakistanis Karaki piirkonnas on suured gaasi- ja naftavarud, millest vaesuses elavad kohalikud haaravad oma osa - torust immitsevat gaasi kogutakse hiiglaslikesse plastkottidesse ja viiakse koju, et toidu valmistamiseks kasutada. Kõndivate pommidena liikuvad kohalikud arveldavad väärt maavaraga omavahel mitte kuupmeetrites, vaid kilekottides.

Kuna valitsus pole ehitanud Karaki piirkonnas kohalike elanike jaoks maagaasi tarnimiseks välja vajalikku taristut ja balloonigaasi pole samuti saada, on sealsed inimesed seadnud oma elu ohtu, et maagaas tasuta kotti koguda ja koju viia. Seda kasutatakse põhiliselt toidu valmistamiseks.

Maavara näpatakse torujuhtmest, mille juurest veetakse voolik eemale ja täidetakse siis seal kraanist lastes suuri kilekotte. 

Kohalikud ei mõõda gaasiga äritsedes seda mitte kuupmeetrites, vaid kottides, kirjutab Anadolu

Pakistani ajakirjanik postitas detsembris video, kus on näha inimesi liikumas tohutute õhupallidega - maagaasiga, mis läheb kodudesse kütteks ja pliidi toiteks. 

Millest selline kummaline äri alguse sai, pole täpselt teda, kuid Pakistani võimud üritavad trassi külge tekkinud voolikutest ja gaasinäppajatest haarangutega vabaneda.

Kurioosumina on maavaradest rikkas piirkonnas gaasi hind väga kõrge, mille põhjuseks peetakse eelmisel aastal toimunud suuri üleujutusi, kirjutab Interesting Engineering

Nii käib Pakistani gaasirikkas piirkonnas Karakis toidu valmistamine. Gaasipliit on ühendatud hiiglasliku kilekotiga, mis väärtuslikku maavara täis. Khyber Pakhtunkhwa provintsis on paar inimest saanud gaasiplahvatusest põletushaavu ja üks surnud.
Nii käib Pakistani gaasirikkas piirkonnas Karakis toidu valmistamine. Gaasipliit on ühendatud hiiglasliku kilekotiga, mis väärtuslikku maavara täis. Khyber Pakhtunkhwa provintsis on paar inimest saanud gaasiplahvatusest põletushaavu ja üks surnud. Foto: Basit Gilani / EPA / Scanpix

Ühe koti saab täis kahekümne minutiga, pliidi jaoks jätkub sellest kotitäiest 2-3 tunniks. Kütuse säilitamiseks seotakse sellele külge kivi, et tuul minema ei viiks.

Gaasi käivad kogumas noored ja vanad, mehed ja naised, isegi lapsed saadetakse kotiga selle järele. Piirkonnas napib ka elektrit, kohalikud saavad seda heal juhul vaid paar tundi päevas.

Gaas tuleb maa alla peidetud voolikust, mille otsas on lekete ärahoidmiseks kraan. Kott on varustatud ventiiliga, millest saab koduseid gaasiseadmeid varustada.
Gaas tuleb maa alla peidetud voolikust, mille otsas on lekete ärahoidmiseks kraan. Kott on varustatud ventiiliga, millest saab koduseid gaasiseadmeid varustada. Foto: BASIT GILANI / EPA/ Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles