VIDEOD Sellised ongi tuleviku peod? Avalikustati metaversumi teler, millega saab massiüritustel osaleda

tehnika.postimees.ee
Copy
Nii näeb välja kontsert metaversumis. Sansari äpiga saab seda vaadata lamedalt telekaekraanilt või virtuaalprillidega. Võib jääda nähtamatuks kõrvaltvaatajaks või osaleda omaenda avatariga.
Nii näeb välja kontsert metaversumis. Sansari äpiga saab seda vaadata lamedalt telekaekraanilt või virtuaalprillidega. Võib jääda nähtamatuks kõrvaltvaatajaks või osaleda omaenda avatariga. Foto: Sansar

Ettevõte Sansar tutvustas koostöös Source Digitaliga maailma esimest nutiteleri lahendust, mis pakub metaversumi kogemust - tehismaailma, kus saavad päris inimesed kohtuda tehisreaalsuses ja omavahel avataride kujul suhelda nii töiselt kui lõbu pärast. Sansari äpp töötab LG nutitelerites ning hakkab pakkuma kahe- või kolmemõõtmelise keskkonna kaudu erinevaid otseülekandes meelelahutussündmusi.

Source Digitali ja Sansari koostöös valminud lahendus on ettevõtete sõnul maailma esimene selline nutiteleritele loodud metaversumi kogemus.

Rakendus Sansar on praegu saadaval vaid webOS-i operatsioonisüsteemi kasutavates telerites, mida kasutab näiteks LG. Äpp annab miljonitele vaatajatele ligipääsu spordi- ja meelelahutuse üritustele, kus saab osaleda kodust lahkumata. Sündmustel võib olla kohal reaalajas sünkroonitud 2D- või 3D-keskkonnas, seal on võimalik liikuda digitaalse avatari kujul, osta kaupu, suhelda ja mängida.

Rakendust peaksid saama kasutada ligi 120 miljonit telerit üle maailma.

LG seadmetes pakutavate Sansari metaversumi kontserdi- või spordisündmuse otseülekannetega saab mistahes hetkel liituda, tehismaailmas ringi kõndida ja tuttavaid otsida, kes samasse kohta on kokku tulnud. Võib muidugi ka täiesti uusi tutvusi luua.

E-poodidest saab sealsamas kaupa osta, fännid aga võivad kohtuda oma lemmikmängijate või esinejatega või vaadata maailma läbi nende silmade.

Nii näeb välja koosolek metaversumis.
Nii näeb välja koosolek metaversumis. Foto: kaader videost / Sansar

Meelelahutusega metaversum ei piirdu. Sansar ise peab seal virtuaalkoosolekuid, mis näevad välja nagu mõni askeetlik vana arvutimäng, kus sebivad ringi erinevad multifilmitegelased.

Kuidas üks selline tootekoosolek välja näeb, paistab sellest videost:

Mismoodi LG nutitelerites tehismaailma sukeldumine toimub, näeb sellest videost:

Siit videost saab aimu, kuidas näevad välja spordisündmused, mängud, kontserdid, koosolekud ja muud metaversumi üritused:

Sansarit saab kasutada ka Windowsi arvutiga ja tehisreaalsuse komplektiga. Selleks sobivad näiteks HTC Vive, Oculus Rift jt. Andmesideühendus peab olema vähemalt 5 Mbit/s, soovitatavalt 10 Mbit/s. Kõrvaklapid, mikrofon ja Xboxi pult on ka soovitatavad, et saada parem elamus.

Metaversumit aitab üleval hoida pilvestriimingu pakkuja Ubitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles