Mida kujutab endast ülitäpne kaugpomm GBU-39, mis võib ukrainlastele appi jõuda? (2)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tõenäoliselt järgmise relva-abiga Ukrainasse saabuv väikesekaliibriline planeeriv täppispomm võib rindel töötavate USA HIMARSide laskeulatust suurendada pea kaks korda - 160 kilomeetrini ehk sügavale vaenlase tagalasse.
Tõenäoliselt järgmise relva-abiga Ukrainasse saabuv väikesekaliibriline planeeriv täppispomm võib rindel töötavate USA HIMARSide laskeulatust suurendada pea kaks korda - 160 kilomeetrini ehk sügavale vaenlase tagalasse. Foto: Saab

Eelmisel nädalal hakati taas rääkima sellest, et USA võib ukrainlastele anda laskemoona, mis ulatub kogu Vene vägede okupeeritud territooriumideni, välja arvatud osa Krimmist. Muu hulgas on räägitud ka HIMARSi raketisüsteemiga lastavatest väikese kaliibriga planeerivatest täppispommidest GBU-39, mis lendavad 160 kilomeetri kaugusele. Kas need võivad olla mängumuutjad? 

Üsna odavad, aga täpsed GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb – maapinnalt tulistatavad väikese kaliibriga) pommid on GPSi järgi (või inertsiaalsüsteemiga) juhitavad ning lendavad välja kaheosalistena. Kõigepealt viib rakett lõhkekeha peaaegu kohale, siis pakitakse lahti tiivad ning teekonna viimase osa planeerib täppispomm vaikselt ja kütusevabalt juba iseseisvalt. Koordinaadid sisestatakse pommi enne raketiheitjast väljalaskmist. Tegemist on universaalse 270-millimeetrise kaliibriga laskemoonaga, mida saab välja tulistada erinevatelt platvormidelt.

160 kilomeetrit laskeulatust tähendab, et Ukraina okupeeritud aladel ei jää peaaegu midagi täppisrelva tegevuse ulatusest välja, vaid Krimmi lõunaosa ja Kertši sild on kaugemal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles