Peituda pole kuhugi: masin oskab nüüd WiFi lainete abil läbi seinte vaadata (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Kui panna inimeste WiFi signaalist tuletatud kujutised varem üles võetud pildile, siis saaks seina tagant näha, kus inimesed hetkel asuvad. Siin on tavalisele videopildile lisatud WiFi seadme kujutis, mida masin tegelikult näeb.
Kui panna inimeste WiFi signaalist tuletatud kujutised varem üles võetud pildile, siis saaks seina tagant näha, kus inimesed hetkel asuvad. Siin on tavalisele videopildile lisatud WiFi seadme kujutis, mida masin tegelikult näeb. Foto: teadustöö autorid / Carnegie Melloni Ülikool

Mis oleks, kui me näeksime lisaks valgusele raadiolaineid ning aju oskaks neist samasuguse pildi kokku panna, nagu nähtavast valgusest? Siis näeksime läbi seinte inimfiguure, avastasid WiFi signaalidega katseid tehes kolm teadlast USA Carnegie Melloni ülikoolist.

Kuigi katse kirjeldus tundub lihtne, on selle taga närvivõrguarvutused, mis on signaalitöötluse kõrgem pilotaaž – paljude erinevate signaalimuutuste tulemusel leiab masin seosed, mis annavad suurt andmehulka analüüsides teada, kuidas WiFi levialas liikuvad inimesed raadiolaineid mõjutavad.

WiFi signaale kahest tugijaamast võtavad vastu vastuvõtjad, mis saadavad need töötlemiseks arvutisse. Arvutusteks kasutatakse võimsaid graafikakaarte ja tehisnärvivõrku, mis imiteerib inimese närvivõrgu tööd. Niimoodi kaardistatakse signaalide amplituudi ja faasi koordinaadid virtuaalselt loodud inimkehale. Seda protsessi nimetatakse inimpooside vastavuse leidmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles