ÜLEMAAILMNE INTERNET Iridium tõi välja uue kaasaskantava satelliit-interneti seadme (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Uue Iridium GO! exec satelliitsideseadmega tuleb harjuda kunagise GPRS-i kiirustega. Spetsiaalsed pakkimisprogrammid aga lubavad näiteks Messengeris ja e-postiga kahepoolset sidet pidada nii keset ookeani kui põhjapoolusel.
Uue Iridium GO! exec satelliitsideseadmega tuleb harjuda kunagise GPRS-i kiirustega. Spetsiaalsed pakkimisprogrammid aga lubavad näiteks Messengeris ja e-postiga kahepoolset sidet pidada nii keset ookeani kui põhjapoolusel. Foto: Iridium Communications

Satelliitsidefirma Iridium tõi teisipäeval avalikkuse ette oma uue seadme GO! exec, mis on raamatusuurune, puuteekraaniga ning mida saab igale poole kaasa võtta. Seadet tasubki kõikjale kaasa võtta, sest see tagab aeglase, kuid kindla interneti ükskõik millises planeedi asukohas.

Võrreldes varasema Iridiumi seadmega GO! on uuel ligi 40 korda kiirem andmesideühendus, kuid see on praeguste maapealsete internetikiirustega harjunule endiselt otsekui GPRS-i aega tagasi kukkumine: üleslaadimiseks 22 kbit/s ja allalaadimiskiirus on 88 kbit/s. Sellega saab näiteks keset ookeani oma purjeka pardalt 1 MB mahuga pildi üles laadida ligi kuue minutiga ning samas mahus alla laadida mõne minutiga. Pole just kiire, aga see ühendus polegi mõeldud igapäevase meelelahutuse jaoks. Soovitatav on otsenähtavus taevaga, kuid probleeme ei pruugi olla ka siseruumides. Kõik oleneb asukohast. On piirkondi, kus ei tohi kasutada, aga muidu levib Iridium ülemaailmselt.

Iridiumi kodulehel, kus soovitakse pöörduda seadme ostmiseks kohaliku piirkondliku edasimüüja poole, puudub aga riigi valikus Eesti, mille peale lubati Iridiumist, et see parandatakse peagi ära ning saab osta ka siit. Pea kõik teised Euroopa riigid on nimekirjas praegu esindatud, kaasa arvatud kõik meie naabrid. Venemaale seadmeid ei müüda, kuid Ukraina on sihtriigina esindatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles