Galileo satelliidid määravad nüüd asukoha 20 cm täpsusega

tehnika.postimees.ee
Copy
Galileo 28 satelliiti asuvad keskmise kõrgusega orbiitidel 23 222 km kõrgusel. Vastuvõtuseadmetele on igas Maa punktis alati nähtavad vähemalt neli satelliiti, et täpselt asukohta määrata.
Galileo 28 satelliiti asuvad keskmise kõrgusega orbiitidel 23 222 km kõrgusel. Vastuvõtuseadmetele on igas Maa punktis alati nähtavad vähemalt neli satelliiti, et täpselt asukohta määrata. Foto: P. Carril / ESA
  • Euroopa satelliidid on nüüd kõige täpsemad
  • Suurem täpsus on vajalik isejuhtivate autode ja muu targa tehnika jaoks
  • Galileo katab täpse navigatsiooniga kogu maailma

Jaanuari lõpus sai Euroopa satelliitnavigatsiooni süsteem Galileo uuenduse, mis muudab asukohamääramise seniselt mõnelt meetrilt 20-25 sentimeetri täpsuseks. Uuendust on vaja igasuguste tarkade süsteemide nagu isejuhtivate autode, ehitusmasinate ja nutikate linnade lahenduste juhtimiseks.

Galileo pakutav suure täpsusega teenus (High-Accuracy Service ehk HAS) on nüüd saadaval kogu maailmas ja pakub alla meetrilist täpsust igal pool, kus on ühendus taevaste satelliitidega. Lisaks mehitamata ja isejuhtivatele sõidukitele saab seda võrku nüüd paremini kasutada ka põllumajanduses, geodeesias, meelelahutuses, ehituses ja paljudes muudes valdkondades.

Euroopa Komisjoni siseturu volinik Thierry Breton andis 24. jaanuaril Brüsselis toimuval iga-aastasel Euroopa kosmosekonverentsil teada, et uus süsteem on aktiivne.

Täpse asukohamääramise süsteem Galileo HAS ehitati välja koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA) ja see sai varem turvalise autentimissüsteemi, mis aitab vältida satelliidisignaalide võltsimist. Elektroonilises sõjas, kuritegelikus maailmas ja teadlaste eksperimentides on asukohasignaalide võltsimist juba edukalt kasutatud.

Galileo HAS tagab Euroopa kosmoseprogrammi ja ESA andmetel horisontaalse täpsuse kuni 25 cm ja vertikaalse täpsuse ehk asukoha kõrguse määramise merepinnast kuni 40 cm. Teenust edastatakse Galileo satelliitide signaaliga kosmosest ning täpsustatakse üle Interneti.

Galileo HAS-iga saab Galileost esimene konstellatsioon ehk satelliidisüsteem maailmas, mis suudab pakkuda ülemaailmset ülitäpset asukohamääramise teenust.

Teenus on vabalt kättesaadav kõigile kasutajatele, kellel on vastuvõtja, mis on võimeline töötlema E6-B signaali ja Interneti kaudu edastatavaid HAS-veaparandusi. Galileo HAS-i veaparandused aitavad vähendada asukohamääramise kõrvalekaldeid, mis on seotud satelliitide orbiidi ja kellaaegadega.

Erinevalt levinud USA navigatsioonisüsteemist GPS ei kuulu Galileo süsteem sõjaväele. Navigatsiooniteenus on tasuta kättesaadav kõigile kasutajatele. Halb uudis on aga see, et ülim täpsus 20-25 sentimeetrit on aga esialgu saadaval vaid spetsiaalsetele seadmetele. Näiteks nutitelefonid seda veel ei toeta, kuna kasutatakse satelliitide signaale nn E6-B sagedusalalt, millega telefonid ei oska veel midagi peale hakata. Galileo navigatsioonisüsteemi tavalist täpsust (üle meetri) toetavad aga sellised üldlevinud kiibitootjad nagu Mediatek, Intel, Broadcom, autode kiibitootja CTM, Qualcomm jt. Võimalik, et uutes välja tulevates kiipides, eriti aga autodele mõeldud navigatsioonimoodulites on see tugi juba olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles