VIDEO ⟩ Vaata, kuidas ukrainlased hävitavad Kanada mürsuga venelaste haruldase õhutõrjesüsteemi (5)

tehnika.postimees.ee
Copy
Vene õhutõrjesüsteem asus 15 kilomeetri kaugusel Ukraina vägedest.
Vene õhutõrjesüsteem asus 15 kilomeetri kaugusel Ukraina vägedest. Foto: kaader videost / Ukraine Weapons Tracker

Twitteri konto Ukraine Weapons Tracker teatel on Ukraina väed Hersoni oblastis hävitanud Venemaa moodsa ja haruldase õhutõrjesüsteemi 9A331MDT Tor-M2DT. See on arktilisse piirkonda mõeldud maa-õhk-tüüpi rakettide ja hävitajate tõrjumiskompleks. 

Õhutõrjesüsteemi likvideeris Ukraina 406. suurtükiväebrigaad Kanada abina saadud juhitava 155 mm kaliibriga mürsuga M982 Excalibur.

Täppislaskemoona saatis Kanada koos 155 mm haubitsatega Ukrainasse kevadel. Excaliburi GPSi järgi navigeerivad mürsud on võimelised lendama kuni 40 km kaugusele ning nende tabamistäpsus on 2–10 meetrit. Targal mürsul on pardal GPS-vastuvõtja, mis on lihtsamate segajate suhtes häirekindel, aga kui asukohasignaal siiski kaob, suudab mootorita laskemoon kohale navigeerida inertsiaalse süsteemiga, mida ei sega miski.

Kanada saatis kevadel Ukrainale peale haubitsate ka GPS-juhitavaid täppismürske, millega ilmselt nüüd tabatigi Vene õhutõrjekompleksi.
Kanada saatis kevadel Ukrainale peale haubitsate ka GPS-juhitavaid täppismürske, millega ilmselt nüüd tabatigi Vene õhutõrjekompleksi. Foto: Wikipedia

Haruldase arktilise õhutõrjesüsteemi vedasid Vene okupatsiooniväed Ukrainasse detsembris. See suudab korraga tõrjuda vaenlase ulatuslikke õhurünnakuid, kui vaenlane kasutab elektroonilisi vastumeetmeid. Tor-süsteemi arktiline versioon avalikustati 2017. aastal.

Video põhjal tuvastati Twitteri kommentaarides ka hävitatud õhutõrjekompleksi asukoht Tšelburda asula lähedal lagendikul, mis on ligi 12 kilomeetrit Ukraina kontrolli all olevatest aladest lõunarindel.

Vaata videot siit:

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles