Microsoft kuulutas välja oma uue otsimootori, mida juhib tehisintellekt (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Microsofti tegevjuht Satya Nadella esitles eile õhtul lühikese etteteatamisega Redmondi peakorteris uut otsimootorit Bing, mis kasutab tuntud tehisintellekti ChatGPT täiustatud mootorit.
Microsofti tegevjuht Satya Nadella esitles eile õhtul lühikese etteteatamisega Redmondi peakorteris uut otsimootorit Bing, mis kasutab tuntud tehisintellekti ChatGPT täiustatud mootorit. Foto: Dan DeLong / Microsoft

Microsoft on viimasel ajal investeerinud miljardeid kuulsasse tehisintellektifirmasse OpenAI, mille tehisintellekt ChatGPT oskab inimesega vabalt vestelda. Teisipäeva õhtul kutsus tarkvaragigant kokku erakorralise ürituse, kus tutvustas maailmale uut otsimootorit Bing, mis ongi nüüdsest ühendatud tehisintellektiga vestlusrobot ChatGPT. 

Täiesti uutmoodi toimiv otsingumootor Bing on Microsofti teatel nüüd üles ehitatud hoopis teistmoodi. Selle asemel, et anda otsingu vastuseks linkide nimekiri erinevatele lehekülgedele, aitab tehisintellekt selle kõrval ka tekstivestlusega kohe õigeid vastuseid leida. Küsida ei ole vaja enam ainult märksõnadega, vaid vabas vormis lausetega. Mida täpsema küsimuse esitad, seda selgema vastuse saad.

Uus tehisintellekti toega Bing ja Microsofti brauser Edge on veel alles eelversioonis ja pole lõpliku tootena välja tulnud, kuid teatud tingimustel saab neid aadressil Bing.com juba proovida.

«Tehisintellekt ehk TI muudab põhjalikult iga tarkvarakategooriat, alustame aga nüüd kõigist kõige suuremast kategooriast – otsingust,» ütles Microsofti tegevjuht Satya Nadella eilsel esitlusel. «Täna toome välja Bingi ja Edge´i, mis töötavad koos TIga ja aitavad vestluse abil inimestel otsingut ja veebi veel paremini kasutada.»

Kui oled pääsenud väljavalitute hulka, kes saab uut Bingi testida, siis lisandub tavalisest suuremasse otsiaknasse tekst «küsida võib kõike» ning tippida saab kuni tuhande-tähemärgise päringu.
Kui oled pääsenud väljavalitute hulka, kes saab uut Bingi testida, siis lisandub tavalisest suuremasse otsiaknasse tekst «küsida võib kõike» ning tippida saab kuni tuhande-tähemärgise päringu. Foto: ekraanipilt / Bing.com / Microsoft

Päevas tehakse Internetis kümme miljardit otsingupäringut, kuid umbes pooled neist jäävad hea vastuseta. Põhjus on selles, et inimesed kasutavad otsingumootoreid selleks, et teha asju, milleks see algselt mõeldud ei olnud. Otsingumootorid sobivad väga hästi mõne veebilehe leidmiseks märksõnade järgi, kuid keerulisematele küsimustele vastamiseks või ülesannete lahendamiseks jääb tarkusest puudu.

Uue Bingi otsingumootori põhjaks on nüüd järgmise põlvkonna OpenAI keelemudel, mis on võimsam, kui seni kasutusel olnud ChatGPT, ja kohandatud spetsiaalselt otsingu jaoks. Kasutatakse ChatGPT ja GPT-3.5 põhilisi teadmisi ja algoritme. Microsofti Prometheuse mudel lisab OpenAI keelemudelile veel võimsust ja kiirust.

Uus Bing on eilsest õhtust saadaval piiratud eelvaatega. Bing.com-is saab proovida näidispäringuid ning registreeruda kasutamiseks ootenimekirja. Lähinädalatel suureneb eelvaate proovijate arv miljoniteni, järgmisena plaanitakse välja tuua ka mobiilivaade.

Esialgu igaüks uut tehisintellektiga otsimootorit proovida ei saagi. Kuid selles näites on näha, mismoodi tehisintellekt vastuseid pakub: kõigepealt soovitatakse parimaid päringu märksõnu ning siis pakutakse juba tekstiliselt pikemad vastused esitatud küsimustele.
Esialgu igaüks uut tehisintellektiga otsimootorit proovida ei saagi. Kuid selles näites on näha, mismoodi tehisintellekt vastuseid pakub: kõigepealt soovitatakse parimaid päringu märksõnu ning siis pakutakse juba tekstiliselt pikemad vastused esitatud küsimustele. Foto: ekraanipilt / Bing.com / Microsoft

Kiiremini saab uut tehisintellekti testima, kui seadistada oma arvutis vaikimisi tarkvaraks Microsofti programmid, määrata otsingumootoriks Bing ning installida Bingi äpp. 

Seega tavaotsijale ei muutu Bingi otsingus esialgu eriti midagi, selle nimel tuleb pingutada, et Microsofti uuele intelligentsele mootorile esimeste seas ligi pääseda. 

Selline näeb välja üks näidispäring uues otsingumootoris.
Selline näeb välja üks näidispäring uues otsingumootoris. Foto: ekraanipilt / Microsoft

Millised on Microsofti uue tehisintellektiga otsingu Bing suurimad uuendused?

Parem otsing: uus Bing pakub esmapilgul tuttava otsingukogemuse, kuid täiustatud versioonina, lisades asjakohasemaid värskeid tulemusi selliste lihtsate asjade jaoks, nagu sporditulemused, aktsiahinnad ja ilm – koos uue külgribaga, mis kuvab soovi korral põhjalikumaid vastuseid.

Täielikumad vastused: Bing otsib tulemusi kogu veebist ja teeb tulemustest kokkuvõtte. Näiteks võib vastusena saada üksikasjalikke juhiseid selle kohta, kuidas asendada munaga mõni muu koostisosa koogis, mida just hetkel küpsetatakse, ilma mitut tulemust läbi lappamata.

Täiesti uus vestluskogemus: keerulisemate otsingute jaoks – näiteks reisi üksikasjaliku marsruudi kavandamiseks või teleri ostmiseks – pakub uus Bing välja interaktiivse vestluse. Sellega saab oma otsingut täpsustada, kuni jõutakse parima tulemuseni – saadaval on ka lingid, et saaks oma otsuste alusel kohe tegutseda.

Loominguline abi: on hetki, mil kasutaja vajab rohkemat kui lihtsalt faktilist vastust – vajatakse inspiratsiooni. Uus Bing võib abiks olla näiteks sisu loomisel. See võib aidata kirjutada e-kirja, koostada viiepäevase teekonna unistuste puhkuseks Hawaiil koos linkidega transpordi ja majutuse broneerimiseks, valmistuda tööintervjuuks või koostada viktoriiniküsimusi mälumängu õhtuks. Uus Bing viitab ka kõigile oma allikatele, nii et näeb linke veebisisule, kust info on võetud.

Allikas: Microsoft

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles