Ekspert kommenteerib: mida kujutab endast Hiina õhupall ja miks see võiks luuramiseks hea olla?

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Luuramises kahtlustataval Hiina õhupallil, mis USA mandriosa kohale väidetavalt eksis, olid küljes erakordselt suured päikesepaneelid. Ekspertide sõnul pole tavalisteks ilmauuringuteks selliseid vaja.
Luuramises kahtlustataval Hiina õhupallil, mis USA mandriosa kohale väidetavalt eksis, olid küljes erakordselt suured päikesepaneelid. Ekspertide sõnul pole tavalisteks ilmauuringuteks selliseid vaja. Foto: Chase Doak / AFP / Scanpix

Palju kõmu tekitanud Hiina õhupall koos tundmatute instrumentidega on ookeani kohal USA hävitajate poolt alla lastud. Kahtlustusi, kas tegemist võib olla Hiina luureseadmega, kinnitab või lükkab ümber hilisem tükkide uurimine. Miks aga on õhupalliga luurata parem, kui näiteks satelliidi või mõne muu vahendiga? Seda selgitab teabetarkvara arendava Eesti ettevõtte SensusQ ekspert Erik Markus Kannike.

Kas ja kus on varem luureõhupalle kasutatud ja miks need on mõnikord paremad, kui drooni- või satelliidiluure?

Võrreldes droonide või satelliitidega on luureõhupallidel kaks peamist eelist. Arusaadavalt on neil äärmiselt pikk loiter ehk õhus oleku aeg võrreldes droonidega. Kütuse lõppemise või akude tühjaks saamise ohtu pole. Võrreldes satelliitidega on aga eeliseks lähedus maapinnale, mis lubab lisaks täpsemale pildimaterjalile koguda ka elektroonilise luure jaoks vajalikku teavet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles