Asjatundjad selgitavad: kuidas õppis tehisintellekt ChatGPT nii kiiresti selgeks eesti keele? (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tehisintellekti ChatGPT napp kasutajaliides on küll inglisekeelne, kuid eestikeelsele päringule vastab masin sulaselges eesti keeles. Ka võro või setu keeles saab vastuse. Kust küll tulid sellised ootamatult head keeleoskused? Masin ise väidab, et õppis eesti keele ise ära internetist pärit näidete najal.
Tehisintellekti ChatGPT napp kasutajaliides on küll inglisekeelne, kuid eestikeelsele päringule vastab masin sulaselges eesti keeles. Ka võro või setu keeles saab vastuse. Kust küll tulid sellised ootamatult head keeleoskused? Masin ise väidab, et õppis eesti keele ise ära internetist pärit näidete najal. Foto: Luka Stanzl / PIXSELL / Scanpix

Keelemudeli põhine tehisintellekt ChatGPT oskab juba üsna soravalt eesti keeles vastata ja mitte ainult, ka setu- ja võrokeelsed vastused saab kätte. Masinat pole aga Eestis treenitud, kust võttis see üleöö kõik need oskused?

Postimees uuris keeletehnoloogia asjatundjatelt, mis on ChatGPT oskuste taga ja kui head on tehisintellekti vastused.

Tallinna Tehnikaülikooli teadlase ja keeletehnoloogia laboratooriumi juhataja Tanel Alumäe sõnul põhinevad tuntud tehisintellekti ChatGPT oskused idufirma OpenAI poolt treenitud GPT-3 mudelil, mille erilisus seisneb selles, et see on nii suur (parameetrite arvu poolest) ning on treenitud enam-vähem terve interneti andmete peal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles