Legaalsed küberpätid: Venemaa plaanib Moskva huvides tegutsevaid häkkereid mitte karistada

tehnika.postimees.ee
Copy
Kui praegu võib ükskõik millise häkkimise eest saada Venemaal kuni seitse aastat vanglakaristust, siis tulevikus saab hoopis kiita, kui häkitakse vaenlase süsteeme. Pilt on illustreeriv.
Kui praegu võib ükskõik millise häkkimise eest saada Venemaal kuni seitse aastat vanglakaristust, siis tulevikus saab hoopis kiita, kui häkitakse vaenlase süsteeme. Pilt on illustreeriv. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Venemaa Riigiduumale tehti ettepanek mitte karistada häkkereid, kes tegutsevad Moskva huvides. Duuma teabepoliitika komitee juht Aleksander Hinštein lubas seda ettepanekut kaaluda.

Praegu ähvardab Venemaa kehtivate seaduste järgi kuni seitsmeaastane vangistus kõiki, kes pahatahtlikke arvutiprogramme loovad, kasutavad ja levitavad. 

Moskva on varem tunnustanud küberkurjategijate ja häkkerite panust oma huvide kaitsmisel. Näiteks demonstreeris Venemaa valitsus karistamise osas järeleandlikkust küberkurjategijate jõukude suhtes, kes vältisid riigi enda arvutite ründamist, kirjutab Security Affairs. Väljaande teatel on mitu lunavarajõuku töötanud juba välja oma pahavara, mis väldivad süsteemide nakatamist Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) piirkonnas ning ei sihi Venemaa päritolu ettevõtteid.

Hinštein ütles uudisteagentuurile TASS, et tema arvates tuleb «tõhusaks vaenlase vastu võitlemiseks» kasutada kõiki ressursse.

Varem on Hinštein lubanud oma Telegrami-kanalis, et kui keegi avastab mõnes riigiteenistuse süsteemis haavatavuse, siis sellest teada andes saab kuni miljon rubla.

Vene riigiduuma lubas ettepanekut üksikasjalikumalt arutada järgmistel kuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles