Jalgpallimängu loojad maksavad vaid ühe suurliiga eest röögatu summa

Sten Kohlmann
, ajakirjanik-toimetaja
Copy
Foto: Electronic Arts

2022. aasta kevadel selgus, et pika ajalooga jalgpallimäng muutub igaveseks. Teose arendaja Electronic Arts ning FIFA lõpetasid koostöö, sest ei suudetud kokku leppida, kui palju esimene teisele litsentsi eest maksma peaks.

See aga ei tähenda, et Electronic Arts püssi põõsasse viskaks. Värske vutimäng ilmub ka eesootaval sügisel, nüüd uue nimega «EA Sports FC». 

«Kõik, mis teile meie mängudes meeldib, on osa «EA Sports FCst» – seal on samad suurepärased kogemused, mängulaadid, liigad, turniirid, klubid ja sportlased,» ütles EA Spordi juht Cam Weber toona.

Ainus element, mis uutest mängudest eemale jääb, on FIFA maailmakarikavõistlused, mis iga nelja aasta tagant toimuvad. Just seda (ning organisatsiooni nime kasutamist) litsentsileping eelkõige võimaldaski.

Kuuldavasti olevat FIFA küsinud varasemast suuremat summat, lausa kümnekohalist. Kuna aga valdav osa vajaminevatest lepingutest (liigad, mängijad jms) sõlmiti otse, ei näinud Electronic Arts vajadust koostööd jätkata.

EA käib välja hiiglasliku summa

Säästetud raha aga ei jää seisma. Nimelt raporteerib Sky, et ainuüksi Inglise kõrgliiga Premiere League'i litsentsilepingu eest makstakse röögatud pool miljardit eurot (488 miljonit naela). Kuuldavasti on summa kaks korda kõrgem kui varem.

Muidugi kaasnevad lepinguga ka muud hüved. Tänu sellele võib EA Sportsi logo märgata igal pool Premiere League'iga seotud kohtades. Leping on väidetavalt sõlmitud kuue aasta peale.

Tasub märkida, et kõnealune summa käiakse välja vaid Inglise liiga eest. Praegu puudub info, kui palju tuleb maksta teiste (Saksa, Hispaania, Itaalia jne) kõrgliigade litsentsi eest.

On tõenäoline, et lepingute sõlmimine on Electronic Artsi jaoks pigem taskukohane. Aastal 2021 avaldati, et vutimängus leiduva Ultimate Teami mängulaadi abil teeniti 1,6 miljardit dollarit.

Tegemist on laadiga, kus mängijatel on võimalik päris raha eest osta jalgpallistaaride virtuaalseid kaarte ning nende abil oma unelmate meeskond moodustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles