Eesti idufirma Vegvisir esitleb kaitsetööstuse messil virtuaalreaalsuse lahendust soomukitele

tehnika.postimees.ee
Copy
Virtuaalprillid lahinguväljal annavad palju parema ülevaate ja isegi aitavad soomukis sõites iiveldust vähendada, selgus kaitseväega koostöös tehtud katsetest.
Virtuaalprillid lahinguväljal annavad palju parema ülevaate ja isegi aitavad soomukis sõites iiveldust vähendada, selgus kaitseväega koostöös tehtud katsetest. Foto: Vegvisir

Kaitsetööstuse idufirma Vegvisir katsetas Eesti kaitseväega läbi viidud testsõitudel uudset liitreaalsusel põhinevat olukorrateadlikkuse süsteemi, mis aitab soomusmasina meeskonnal näha läbi soomuki seina lahinguväljal toimuvat. Ettevõte esitleb lahendust 20.–24. veebruaril Abu Dhabis toimuval maailma suurimal kaitsetööstuse messil IDEX 2023, kus see on esimest korda integreeritud Milrem Roboticsi Type-X RCV lahingumasinale.

Vegvisir koosneb soomusmasinale paigaldatud kaameratest ja ülimadala latentsuse ehk viiteajaga peakomplektist, millega on vaateväli takistusteta nähtav ning videopildile on võimalik lisada täiendavaid andmekihte. Nii saab soomuki meeskond panoraamse ülevaate sõiduki ümbruses toimuvast ning meeskond suudab lahinguväljal paremini orienteeruda ja otsuseid langetada.

Ettevõtte tegevjuhi Ingvar Pärnamäe sõnul sai Vegvisir kaitsejõudude 1. jalaväebrigaadi Scoutspataljoniga läbiviidud testidel palju positiivset tagasisidet – kõik lahendust kasutanud kaitseväelased kinnitasid, et see annab võrreldes periskoobiga parema ülevaate sõiduki ümber toimuvast ning aitab langetada paremaid otsuseid.

«Kolmepäevase testimise käigus katsetati meie lahendust soomustransportööril Patria Sisu XA-188 6x6 ja jalaväe lahingumasinal CV-9035,» selgitas Pärnamäe. «Proovisõitu tehti kiirusel 40–60 km/h erinevates oludes – lennuväljal, kruusateedel ja maastikul. Saime palju väärtuslikku tagasisidet ja – mis peamine – kinnituse, et oleme loonud väga vajaliku lahenduse.»

Soomusmasinast väljavaatamise seade on kinnitatav ükskõik millise lahingumasina külge ja see aitab sõiduki juhil enda ümber näha, nagu oleksid seinad läbipaistvad.
Soomusmasinast väljavaatamise seade on kinnitatav ükskõik millise lahingumasina külge ja see aitab sõiduki juhil enda ümber näha, nagu oleksid seinad läbipaistvad. Foto: Vegvisir

Esimesed testimised tõestasid sedagi, et meeskonnaliikmed, kellel tekib tavaliselt kitsas ja vähese vaateväljaga oludes (sh soomukis) sõites iiveldus, saavad liitreaalsusprille kandes läbida pikki vahemaid ilma ebamugavustundeta.

Ettevõtte juht lisas, et lähikuudel viiakse läbi täiendavaid testimisi, et hinnata Vegvisiri süsteemi toimimist erinevatel soomukitel ning saada tagasisidet lõppkasutajatelt: «Meie eesmärk on tagada Vegvisiri ühilduvus enamiku meie sihtturgudel kasutatavate sõidukitüüpide ja tehnoloogiatega.»

Vegvisir on tutvustanud oma olukorrateadlikkuse süsteemi paljudele suurimatele militaarsõidukite tootjatele üle maailma – mitmed neist soovivad lahendust esimesel võimalusel oma platvormidel testida.

«Oleme kohtunud ka erinevate riikide kaitsejõudude ja ministeeriumide esindajatega ning huvi Vegvisiri vastu on suur. Plaanime tulla välja esimese versiooniga valmistootest juba käesoleva aasta sügisel ning jõuda kohe ka esimeste müükideni,» kinnitas Pärnamäe.

Ettevõte on Vegvisiri täiendavaks arendamiseks käivitanud kolmanda rahastamisvooru. «Teises voorus kaasasime investoreid viiest Euroopa riigist ja kogusime oodatust kõrgema huvi tõttu algselt plaanitust suurema summa,» ütles ta. «Seekord on meil ambitsioonikam eesmärk koguda investeeringuteks kaks miljonit eurot, millest suurem osa on juba koos,» sõnas ettevõtte juht.

Vegvisir esitleb oma lahendust näitusel IDEX 2023 Eesti paviljonis. Lahendus on integreeritud ka Milrem Robotics Type-X RCV lahingumasinale, mis on väljas EDGE Groupi stendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles