Läbistav pilk: selle Eesti tehnoloogiaga näeb lahingus läbi paksu tankisoomuse (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Selline näeb välja praegune Vegvisiri prototüüp, millega saab vaadata igas suunas enda ümber läbi ümbritseva soomuse.
Selline näeb välja praegune Vegvisiri prototüüp, millega saab vaadata igas suunas enda ümber läbi ümbritseva soomuse. Foto: Vegvisir

Kuidas vaadata läbi soomuse? Kas umbses soomusmasinas läheb süda ka pahaks, kui ees on rappuv ja hüplev pilt? Eesti idufirma Vegvisir on juba aastaid arendanud nägemisseadet, mis nüüd, pärast esimesi tõsiseid katsetusi kaitseväes on ennast tõestanud: sellega näeb tõesti igale poole, nagu seisaks keset lahinguvälja ning tulevikus võib soomuki juhile otse prillidele kuvada veel muudki olulist infot. Pimedaid nurki lahingumasina ümbrusse ei jää.

Hiljuti levis Telegrami kanalis video (pilt võib olla häiriv!) Ukraina sõjast, kui Vene tank tagurdas kas oma haavatud või surnud sõdurite otsa. Sõjamasinast vaadatakse välja läbi kitsaste pilude või persikoobi, millega kõike ei näe. Võimas lahingumasin liigub seega üsna napi info põhjal, lisaks istub meeskond metallkastis, mis kõigub ja rappub ning mõnedele mõjub see hullemini, kui karussell. Või on see hoopis samamoodi, nagu mängiks kehvade virtuaalprillidega ujuva pildiga videomängu, mille peale süda kiiresti pahaks läheb?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles