VIDEOD ⟩ Teadlaste loodud kuju muutev draakon-droon võib tulevikus palju kasu tuua

tehnika.postimees.ee
Copy
Ämblikulaadne robot-droon peaks suutma nii kõndida kui lennata, aga lennates saab muidugi sama ajaga kordades kaugemale.
Ämblikulaadne robot-droon peaks suutma nii kõndida kui lennata, aga lennates saab muidugi sama ajaga kordades kaugemale. Foto: Moju Zhao / Tokyo Ülikool

Uus lendav prototüüp, mille said valmis teadlased Tokyo ülikoolist, viib multirootori tüüpi lennumasinad täiesti uuele tasemele. Need hüpnootilised lendavad robotid suudavad õhus oma kuju muuta, luues sellega uusi enneolematuid võimalusi. Need näevad välja nagu lenddraakonid või ulmefilmist «Matrix» tuntud pikkade kombitsatega lendavad «Sentinelid». 

Lennumasin DRAGON koosneb segmentidest, mis on igaüks varustatud oma multikopteri mootori ja tiivikuga, mitmeteljeliste kardaansüsteemide abiga suudavad need aga tõukejõudu suunata mis tahes suunas.

Segmendid on omavahel ühendatud, kuid võimelised liigendite kaudu erinevates suundades painduma. Meeskond on välja mõelnud, kuidas kõike seda koordineerida ja tasakaalus hoida, isegi kui struktuur muudab lendamise ajal kuju.

Droon on inspireeritud lendavatest draakonitest, kes on suutelised keha õhus «lainetama» panna.

Projekti juht ja abiprofessor Moju Zhao ongi ise pärit Hiinast ja seal kohtab taolisi draakoneid muinasjuttudes ja rahvapärimustes. Zhao olevat lapsepõlves unistanud mõne sellise ehitamisest.

Selline näeb välja kuju muutev lendav DRAGON.
Selline näeb välja kuju muutev lendav DRAGON. Foto: Moju Zhao

Draakonikujuline droon aga pole valmis saanud niisama lõbu pärast. Sellel võib tulevikus olla ka praktilisi lahendusi, nagu näiteks lendav robotkäsi, mis teeb vajalikke töid otse õhust. Olgu see siis lambipirni vahetamine või vihmaveerenni puhastamine. Robot võib muutuda ka usjaks moodustiseks, mis suudab pugeda kitsastesse käikudesse. Tööstuses võib saata usja roboti kraane ja ventiile liigutama.

Kuigi lennuvahend on veel veidi kõikuv ja aeglane, suudab see juba õhus püsida. Arvestades mitme rootoriga ja kuju muutva drooni juhtimise keerukust, saab see juba päris paljude asjadega hakkama, nagu asjade tõstmine, lükkamine ja manööverdamine. Samuti suudab «draakon» iseenda ümber keerelda ja niimoodi ümmarguse haaratsi moodustada, millega kuni kilogrammiseid koormusi õhku tõsta.

Uuendatud robot nimega SPIDAR on juba edasiarendus - sel on neli jalga, liigendid on motoriseeritud. Ämblikrobot saab nii kõndida kui lennata, kuid õhus püsimiseks peab see väga kõvasti vaeva nägema ja lärmi on ka rohkem, kui tulemust:

Maa peal kõndimisest pole aga palju kasu, kui on võime lennata - aku peab vastu küll 20 minutit kõndimist või 9 minutit lendamist, kuid lennates jõuab palju kaugemale - juba ühe minutiga on droon pikema vahemaa läbinud, kui kümne minuti kõndimisega.

Samas aitavad neli «kombitsat» teha robotiga selliseid töid, kus vajatakse mitut «kätt»: üks hoiab asja kinni ja teine teeb midagi muud. Sellised masinad võivad seega täita mitut ülesannet korraga, kasutades vabu jäsemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles