Automüüja: kasutatud autode hinnad hakkavad stabiliseeruma

tehnika.postimees.ee
Copy
Turuülevaade näitab, et hinnad on autoturul stabiliseerumas.
Turuülevaade näitab, et hinnad on autoturul stabiliseerumas. Foto: Topauto AS

Kuigi uute sõidukite tarneajad on endiselt pikad ning olukorra leevendust pole näha, on kasutatud autode hinnatõus läbi ning turg stabiliseerunud, selgub turuülevaatest. Aasta algus näitab, et kasutatud sõidukite müük võib 2023. aastal jääda eelmise aastaga võrreldes samale tasemele.

Topauto müügijuhi Janek Eskori sõnul algas hindade stabiliseerumine eelmise aasta viimases kvartalis ning on kestnud ka uue aasta alguses. Hinnad ei ole enam kasvanud, vaid pigem isegi langenud.

«Kasutatud autode turul on läinud rahulikumaks nii müügi kui ka hinna osas. Sellist tormijooksu, nagu 2021. aastal ja 2022. aasta alguses enam ei ole. Kuna hinnad enam ei kasva, on turul hakanud taas tekkima mõistlik olukord,» kommenteeris Eskor.

Auto24.ee projektijuht Priit Villip märkis, et kasutatud autode suurt hinnalangust oodata siiski ei ole, sest inflatsioon on teinud oma töö ning kasutatud sõidukite turg on endiselt aktiivne.

«Kasutatud autode hinnad ei ole alates 2020. aastast oma tavapärases suurusjärgus, mis stabiilses majanduskeskkonnas allus amortisatsioonist tulenevale hinnalangusele,» selgitas Villip. «Sealjuures ei ole omanikuvahetuste arv Eestis olnud kunagi nii suur, kui eelmisel aastal. Sõidukikuulutuste arv auto24.ee portaalis on hetkel 26 400, võrdluseks 2019. aasta veebruaris oli see 21 400.»

Olukord muutub tasapisi stabiilsemaks ka Euroopas, kus kasutatud sõidukite hinnad on kohati väikeses languses. Eesolev kevad näitab, milline saab olema olukord Eesti turul sel suvel ja aasta teises pooles.

«Traditsiooniliselt aktiveerub kasutatud autode turg kevaditi ning järgmised paar kuud näitavad, milline saab olukord Eesti turul olema suveks. Topauto on kevadeks valmistunud ning kasutatud autode laos on piisavalt erinevaid sõidukeid, mida klientidele pakkuda,» ütles Eskor.

Villipi sõnul tasub kevadel autovahetuse peale mõelda, sest turult on võimalik leida häid pakkumisi.

«Aastanumbri vahetusega teevad mõningad autopoed müügi edendamiseks kuni 8% suuruseid allahindlusi, sest seisev auto kulutab müügipinda ja kaotab ajas väärtust. Kui järgneval sõidukil on sisseostuhind väiksem, siis võivad müüjad olemasoleva kauba puhul kanda ka väikest kaotust,» ütles Villip.

Eskori kinnitusel funktsioneerib kasutatud autode turg sünkroonis uute autode müügiga. Kui inimeste finantskindlus energia- ja küttehindade vähenemisel kasvab, võib oodata aktiivsemat uute autode tellimislainet, mis omakorda tõstab nõudlust ka kasutatud autode turul, sest saadaolevad uued autod müüakse kiirelt ära ning tehasetellimuste täitmine võtab kaua aega, mistõttu osa kliente eelistab soetada kasutatud sõiduki.

«Hetkel on prognoos siiski selline, et kasutatud autode müük võiks 2023. aastal jääda eelmise aasta tasemele,» selgitas Eskor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles