VIDEO ⟩ Tšehhist saadetakse Ukrainasse HIMARSe, mis ongi mõeldud vaenlasele tabamiseks

tehnika.postimees.ee
Copy
Pildil on ehtne HIMARS, kuid tšehhid abistavad Ukrainat hoopis isesuguste, kuid välimuselt sarnaste abivahenditega.
Pildil on ehtne HIMARS, kuid tšehhid abistavad Ukrainat hoopis isesuguste, kuid välimuselt sarnaste abivahenditega. Foto: Roman Koksarov / AP / Scanpix

Vene okupatsiooniväed olevat mõnedel andmetel Ukrainas hävitanud rohkem HIMARSe, kui USA on neid sinna saatnud. Selgub, et see võibki olla võimalik tänu Tšehhi tehase abile.

Tšehhi telekanalis eetris olnud saates räägitakse tehasest, mis toodab täispuhutavaid batuute ja lossikesi, kuid Ukraina sõja ajal võtsid nad oma toodangusse paar uut täispuhutavat atraktsiooni: Ukraina sõjas kasutatava USA abina saadud HIMARSi ja M270 mitmikraketiheitja. 

Tšehhi TV saates näidatakse, kuidas Děčíni tehas toodab täispuhutavaid peibutisi, mis näevad eemalt droonikaameraga vaadates välja justkui ehtsad lahingumasinad. Neid sooja õhuga täites võivad need ka öisel ajal termokaameras säravaks sihtmärgiks saada.

Selline näeb välja üks peibutistest, mida Tšehhi tehases toodetakse Ukraina kaitseväele.
Selline näeb välja üks peibutistest, mida Tšehhi tehases toodetakse Ukraina kaitseväele. Foto: kaader videost / VEED.io

Tehase kuutoodang ulatub 35 peibutiseni ja need saadetakse Ukrainasse. Lõpuks on kõik rahul: Vene väejuhatus võib raporteerida uute mitmikraketiheitjate hävitamisest, Ukraina saab aga USA abisaadetisi edasi kasutada, kaotades küll Tšehhist saadud abi, mille ühe eksemplari hind on astronoomiliselt väiksem kui ehtsal raketisüsteemil.

Veidi longus toruga peibutis (M777) ja HIMARS on ka eile Twitterisse postitatud piltidele jäänud:

Sügisel uuris Newsweek, kuidas on võimalik, et Venemaa olevat hävitanud 44 HIMARSi Ukrainas Mõkolajivi lähedal. Faktikontrollist selgus, et mõeldud oli siiski rakette, mitte raketisüsteeme. Politico kirjutas 4. novembril, et selleks ajaks polnud veel ühtki ehtsat raketisüsteemi hävitatud.

Venemaa edastatud raportitest leiab üsna tihti märkmeid mõne USA raketisüsteemi hävitamisest. Alles mõni päev tagasi väideti Iraani uudistekanalis Vene allikatele viidates, et okupatsiooniväed olevat Ukrainas äsja kaks HIMARSi hävitanud.

Videoklippi täispuhutavate mitmikraketiheitjate tootmisest näeb siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles