Google saavutas kvantarvutiga ajaloolise läbimurde: see teeb nüüd palju vähem vigu

tehnika.postimees.ee
Copy
Kunstniku nägemus töötavast kvantarvutist Google´i Sycamore´i kvantprotsessoriga. Kiip on näha krüostaadi keskel, mis tagab kvantbittidele tööks vajaliku absoluutse nulli lähedase temperatuuri.
Kunstniku nägemus töötavast kvantarvutist Google´i Sycamore´i kvantprotsessoriga. Kiip on näha krüostaadi keskel, mis tagab kvantbittidele tööks vajaliku absoluutse nulli lähedase temperatuuri. Foto: Forest Stearns / Google Quantum AI

Kvantarvutite seni suurimaks probleemiks peeti liiga suurt vigade hulka, mis tekkisid keskkonnamõjude tõttu. Seni on üritatud neid vähendada vigade parandamise arvutusi tehes, kuid see pole veel häid tulemusi andnud. Nüüd on Google leidnud uue lahenduse ja edukalt seda katsetanud: rohkem kvantbitte kasutades saab neid grupeerida ja vigu vähendada.

Google´i inseneride avastust peetakse arvutite arengus ajalooliseks sammuks, sest see võib peagi viia kvantarvutite praktiliste rakendusteni. Need aitavad arvutusvõimsust tohutult suurendada ning lahendada ülikeerulisi arvutusülesandeid, millele praegustel superarvutitel võiks kuluda sadu aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles