Hiina tegi oma ChatGPT, mis saab maailma asjadest aru Hiina moodi (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Hiina tehisintellekt MOSS joosti esimestel tundidel pikal, kui kõik tahtsid seda korraga proovima hakata.
Hiina tehisintellekt MOSS joosti esimestel tundidel pikal, kui kõik tahtsid seda korraga proovima hakata. Foto: Alexandra_Koch / Pixabay

Tänapäeva tuumarelvaks peetakse tehisintellekti, seega pole ime, et selle arendamisest on ka suurriigid väga huvitatud. USA idufirma OpenAI loodud ChatGPT kõrvale tekkis erinevaid keelemudeli põhiseid vestlusroboteid juba palju, kuid nüüd on selline olemas ka Hiinas nimega MOSS.

Hiina tehisintellekti vestlusrobot MOSS avati USA-s arendatud ChatGPT rivaalina avalikuks testimiseks, kirjutab Gizmochina. Selle on välja töötanud Fudani ülikooli loomuliku keele töötlemise labor. MOSS on ChatGPT-ga põhimõttelt sarnane keelemudel, mis suudab vastata erinevatele üldistele küsimustele, suudab osaleda dialoogides, kirjutada programmikoodi ja panna kokku artikleid etteantud teemadel.

Hiina vestlusrobotit ei peeta veel nii nutikaks, kui ChatGPT-d, kuid see suudab siiski üsna erinevates valdkondades keelepõhiseid ülesandeid täita.

MOSS oli testimiseks saadaval aadressil moss.fastnlp.top.

Paraku jooksis süsteem kohe pärast avalikustamist mõne tunniga kokku ja Fundani ülikool vabandas selle pärast, et nende serverid ei suuda nii suurt päringute arvu teenindada, kirjutab Reuters. Põhjuseks oli serveri ülekoormus, kuna Hiina sotsiaalmeedias levis uudis Hiina enda vestlusrobotist kulutulena. Reuters mainib, et esimesed, kes said MOSSi katsetada avastasid, et see töötab inglise keeles paremini, kui hiina keeles.

Fudani ülikooli teadlased lasevad MOSS-il suhelda inimeste ja teiste tehisintellekti mudelitega ning see moodustabki vestlusroboti jaoks andmebaasi, mis seejärel arenes kiiresti koos suureneva õppimiskiirusega. Otsese suhtluse meetod aitas MOSS-il loomuliku keeleõppe läbida lühema ajaga, kui ChatGPT.

Hiina on hoiatanud oma tehnoloogiaettevõtteid mitte pakkuma Microsofti finantseeritud ChatGPT tehisintellekti teenuseid, kuna see juturobot võib anda tsenseerimata vastuseid, mis on Hiinas keelatud. Tehnoloogiaettevõte Baidu, mis on kohalik analoog Google´ile, lubas oma tekstipõhise tehisintellektiga vestlusrobiti Ernie välja tuua märtsis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles