Käed külge: Nokia tegi esimese ametlikult kodus parandatava nutitelefoni

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Foto: Nokia / HMD Global / iFixit

Nokia telefonide tootja HMD Global tõi välja oma uue odavtelefoni Nokia G22, mis tehnilistelt näitajatelt pole eriti silmatorkav, kuid selle mudeli juures on üks suur uuendus, mis paneb paljud kasutajad just seda telefoni ostma ja keskkonda säästma.

Nokia G22 on nimelt esimene HMD Globali telefon, mida saab ise kodus parandada. Päris paljaste kätega telefoni siiski lahti võtta ei saa, kuid remondiks piisab, kui ostad iFixiti viie-eurose paranduskomplekti, millega saab mobiili tagakaane lahti, eemaldada aku ning isegi ekraani ära vahetada. Nutitelefon pole seest midagi väga keerulist, parandades tuleb vaid valmis mooduleid vahetada.

Jupid ei maksa samuti kuigi palju. Nokia G22 laadimismoodul on hinnakirja järgi 19,99 eurot ja seda peab tavaliselt vahetama siis, kui näiteks laadimispesa on lahti murdunud. Ise vahetatava ekraani saab kätte 49,95 euroga, uue aku 24,95 euroga ning kui mobiili tagakaas läheb katki või kriimuliseks, maksab uus 24,95 eurot. Nii et põhimõtteliselt võiks see telefon kesta igavesti - kõik tavaliselt katki minevad komponendid on ise kodus vahetatavad.

iFixiti spetsiaalselt Nokia jaoks tehtud paranduskomplekti kuulub iminapp ekraani hoidmiseks, kang tagakaane avamiseks, magnetkruvikeeraja koos otsikutega (sisemised komponendid on kinnitatud traditsiooniliste ristpeakruvidega), veel üks ekraani serva avamistööriist ning pintsetid.

Selline on täiesti lahti võetud Nokia G22. Seda peaks saama kodustes tingimustes parandada, kui õppevideoid ja juhendeid vaadata.
Selline on täiesti lahti võetud Nokia G22. Seda peaks saama kodustes tingimustes parandada, kui õppevideoid ja juhendeid vaadata. Foto: iFixit / Nokia / HMD Global

Aku vahetamine pole iseparandatava Nokia puhul küll lihtsalt klõpsuga uue asemele tõstmine, kuid midagi väga keerulist pole see samuti, nagu näha sellest juhendist. Ekraani vahetamiseks aga tuleb kogu telefon juppideks võtta ja pärast õiges järjekorras kokku tagasi panna, mille raskusastet hindab iFixit «keskmiseks». Ekraani kinnitamiseks ei kasutata näiteks liimi ja seega pole lahti võtmiseks vaja sulatamisaparaate ega muid vaid remonditöökodades saadaolevaid seadmeid, mida tavainimesel pole mõtet endale koju osta.

HMD Globali tooteturunduse juhi Adam Fergusoni sõnul läheb parandamine alati kasutajale palju vähem maksma, kui katkise telefoni asemel uue ostmine. Euroopa Liit plaanib ka tulevikus kehtestada regulatsiooni «õigus parandamisele», mis tähendab, et igasuguseid lihtsamaid seadmeid peab olema võimalik inimestel endal parandada.

Selline näeb välja iseparandatav telefon, mis on saadaval nii halli kui sinisena.
Selline näeb välja iseparandatav telefon, mis on saadaval nii halli kui sinisena. Foto: Nokia / HMD Global

HMD Global, mis toodab Nokia telefone, tahab sellest vahetatavate osadega mudelist teha kõige keskkonda säästvama telefoni, mida ei visata minema lihtsalt sellepärast, kui ekraan katki läheb või aku üles ütleb, sest kõiki neid komponente saab üsna väikese raha eest ise vahetada.

Küll aga peab leppima, et Nokia G22 pole miskite tippnäitajatega, vaid pigem tagasihoidlik, kuid odav nutitelefon.

Kuna korpus on kergesti avatav, pole Nokia G22 veekindel, vaid vastab kergemale niiskusstandardile IP52.

Uus keskkonnasõbraliku tehnoloogiaga Nokia G-seeria nutitelefon on 100% taaskasutatud plastikust tagaküljega. Helisüsteem OZO Playback pakub täiustatud bassi ja selgemat heli, Androidile tuleb kaks aastat versiooniuuendusi ning kolm aastat igakuised turvavärskendusi. Pikendatud kolmeaastane garantii on ilma lisatasudeta.

5050 mAh mahuga aku kestab Nokia uus mudel kolm päeva, 6,5-tolline kriimustuskindla kattega puuteekraan on HD+ eraldusvõimega (720 x 1200 pikslit). 

Tagaküljel on 50 MP põhikaamera, 5 MP sügavuskaamera ja 2 MP makrokaamera, esikaamera sensor on 8 MP sensoriga. Protsessoriks on kaheksatuumaline Unisoc T606, mis on pärit 2021. aastast ja kasutab 12 nm kiibitehnoloogiat.

Nokia G22 kuulutati välja 25. veebruaril ja jõuab poodidesse 8. märtsil. Nutitelefon hakkab maksma 179 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles