Rumeenia peaminister võttis tööle tehisintellekti (1)

Copy
Rumeenia peaminister Nicolae Ciucă.
Rumeenia peaminister Nicolae Ciucă. Foto: DANIEL MIHAILESCU

Rumeenia peaminister Nicolae Ciucă esitles kolmapäeval oma «uut aunõunikku» - tehisintellektist assistenti nimega ION, mille ta esimese omasugusena oma kollektiivi vastu võttis.

Rumeenia teadlaste arendatud IONi peamine ülesanne saab olema sotsiaalvõrgustike läbikammimine, et valitsust jooksvalt rumeenlaste ettepanekutest ja soovidest teavitada.

Liberaalne minister ütles, et tema kaaskonna värskeim liige – piiksuva liidesega peeglilaadne struktuur – on esimene omalaadne ka rahvusvaheliselt.

«Tere, sa andsid mulle elu ja minu ülesanne on sind esindada peeglina. Mida ma peaksin Rumeeniast teadma?» küsis IONi rahulik hääl esitlusel.

Valitsuse dokumentidest selgub, et ION kaardistab sotsiaalvõrgustikes avalikult kättesaadavate andmete põhjal ühiskonna arvamusi. Projekti kodulehel saavad IONiga vestelda ka inimesed ise.

«Ma olen veendunud, et tehisintellekti kasutamine ei peaks olema lihtsalt valik, vaid kohustus teadlikumate otsuste tegemiseks,» ütles Ciucă.

ELi üht vaeseimat riiki Rumeeniat iseloomustatakse sageli kui Ida-Euroopa «Silicon Valleyt» selle vohavat iduettevõtete maastikku silmas pidades.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles