Tartu Ülikool tutvustab Startup Dayl süvatehnoloogia iduettevõtluse võimalusi

BNS
Copy
sTARTUp day 2022. Pildil Ain Aaviksoo ja Piret Hirv.
sTARTUp day 2022. Pildil Ain Aaviksoo ja Piret Hirv. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tartu Ülikooli (TÜ) spordihoones toimub 15.–17. märtsil seitsmendat korda Baltikumi ärifestival Startup Day.

Kaaskorraldajana tutvustab TÜ oma teadlaste ettevõtluspotentsiaaliga avastusi ja anda juba olemasolevatele hargettevõtetele tuult tiibadesse. Näiteks korraldab ülikool kaks arutelu, kaks välkkõnevõistlust ning tutvustab demoalal oma hargettevõtteid ja uuenduslikke teenuseid.

«On hea meel, et nii Startup Day kui ka Eesti riik tegutsevad süvatehnoloogia ettevõtete arendamisel järjest laiapinnalisemalt. Tegu on valdkonnaga, mis on Eesti majanduse pikaajalise arendamise jaoks võtmetähtsusega,» ütles TÜ ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse ettevõtlusjuht Mart Maasik.

Tartu Ülikool korraldab Startup Dayl kaks arutelu süvatehnoloogia arendamise teemal. 16. märtsil kell 11.10 toimub festivali pealaval ingliskeelne arutelu «How to make deep-tech funding by matching investors capital and grants?» ja 17. märtsil kell 13 seminariruumis ingliskeelne seminar «Scientific deep-tech as impact business – possible or still impossible?».

Ülikooli tugev teadustöö on viljakas kasvulava targale ettevõtlusele. Festivali demoalal ootab osalejaid mitu ülikooli hargettevõtet, kes pakuvad tippteaduse abil lahendusi ühiskondlikele probleemidele. Näiteks Silklytics OÜ arendab mulla ja taimede mikrotoitainesisaldust määravat testi, EsaDres OÜ töötab välja personaalseid haavahooldustooteid, hargettevõtete programmis osalev Mikk Espenberg puhastab mikroobide abil lämmastikreostust ja RedoxNRG OÜ toodab süsihappegaasist rohelist kütust.

Lisaks olemasolevatele hargettevõtetele esitleb TÜ Startup Day demoalal suure äripotentsiaaliga teadussuundi ja teenuseid. Teadusarvutuste keskus tutvustab suuremahuliste arvutuste (high perfomance computing) võimalusi, kasutades näitena tehisintellekti pilditöötlust. Kasutaja saab genereerida oma võtmesõnade järgi pildi ja võrrelda arvutuskiirust tavalise arvuti võimekusega. Soovi korral saab külastaja pildi digifaili ka endale.

Tartu observatoorium toob Startup Day demoalale oma värske kuukulguri mudeli, mille saab sõitma panna virtuaalsele kuumaastikule. Kulgurit saab puldi abil juhtida ja ekraanilt on võimalik jälgida, kuidas see virtuaalsel Kuu pinnal toimetab.

Ülikooli turundusteadlased eesotsas Andres Kuusikuga tutvustavad Baltikumi parimate võimalustega pilgujälgimislabori tööd. Katsetada saab pilgujälgimisprille, millega teadlased saavad väga täpselt uurida inimeste pilgu liikumist nii arvuti- ja nutiseadme ekraanil kui ka füüsilises ja virtuaalses keskkonnas.

Rahvusvahelise teadus- ja tehnoloogiapõhiste iduettevõtete mentorprogrammi Creative Destruction Labi (CDL) alal on võimalik kirja panna oma idufirma järgmise kaheksa nädala eesmärgid ja tippmentorid annavad nende kohta ürituse lõppedes oma hinnangu.

«Eelmisel Startup Day festivalil 2022. aasta augustis alguse saanud mentorprogramm on nüüdseks ühendanud üleilmse ja kohaliku mentorvõrgustiku ning piirkonna edukamad seemnefaasis ettevõtted,» rääkis CDL-Estonia tegevdirektor Ermo Tikk.

TÜ korraldab kahte välkkõnevõistlust. Põhjamaade süvatehnoloogia teemalisel välkkõnevõistlusel (Nordic Deep Tech Pitch Match) esitletakse süvatehnoloogia ettevõtete uusi lahendusi. Üliõpilaste ettevõtlusideid tutvustatakse võistlusel «Kaleidoskoop».

Ülikooli hargettevõtted UP Catalyst OÜ, OÜ Gearbox Biosciences ja Vectiopep OÜ osalevad 40 parima hulgas Startup Day välkkõnevõistluse poolfinaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles