VIDEO Vaata, kuidas odav droon hävitab Ukrainas kallid Vene raketisüsteemid (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kaader uitmoona pardakaamerast.
Kaader uitmoona pardakaamerast. Foto: kaader videost / SBU

Sel ajal, kui Venemaa üritab Iraani droonidega hävitada väga kalleid ja olulisi tsiviilobjekte, nagu näiteks elektrijaamad, on ka Ukrainal võimalik samas proportsioonis vastata Venemaa hinnalist ründetehnikat odava laskemoonaga hävitades.

Mõnikümmend või mõnisada tuhat eurot maksev uitmoon ehk suitsiididroon leiab luuredroonilt saadud koordinaatidelt miljoneid eurosid maksvad raketisüsteemid ja saab nendega edukalt hakkama.

Twitteris avaldatud videost on näha kahe Vene raketisüsteemi tabamisest: TOR-M2 ja S-300. 

Pole teada, millise laskemoonaga rünnati, kuid mitmed lõigud videost vihjavad USA annetatud uitmoona Switchblade kasutajaliidesele. Need juhitavad või ise sihtmärke leidvad droonid näitavad teel olles videot ja operaator saab tagantjärgi täpsustada, kuhu täpselt lõhkelaeng peab lendama. Videot edastatakse tavaliselt viimase hetkeni, kuni suitsiididroon plahvatab.

Raketikompleks S-300.
Raketikompleks S-300. Foto: Vitali V. Kuzmin / Wikimedia Commons

Videos nähtud raketikompleks S-300 on nõukogude päritolu, kuid praegu kasutab seda Venemaa aktiivselt Ukrainas, kuna S-300 raketivaru on väga suur ja õhutõrjeks kavatseb Venemaa üle minna uuemale S-400 raketikompleksile. S-300 laskemoona aga saab kasutada ka maapealsete sihtmärkide ründamiseks kuni 150 kilomeetri kaugusel.

Lühimaa õhutõrjesüsteem TOR-M2.
Lühimaa õhutõrjesüsteem TOR-M2. Foto: Dmitri Fomin / Wikimedia Commons

TOR-M2 laskemoonaks on tavaliselt kaheksa raketti 9M331 või 16 raketti 9M338. Nende lennuulatus on 16 km, maksimaalne kõrgus 10 km ja maksimaalne kiirus 1000 m/s. Süsteem on võimeline raketi välja tulistama väga kiiresti. Selleks kulub aega 2–3 sekundit, kui masin fikseerib end paigale ja raketi välja tulistab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles