Mida teha, et mobiiliaku nii kiiresti tühjaks ei saaks?

tehnika.postimees.ee
Copy
Samsungi uus puutepliiatsiga tipptelefon Galaxy S23 Ultra on tõeliselt suur - 6,8-tollise ekraaniga. Kaamerad teevad pilti isegi üsna pimedas.
Samsungi uus puutepliiatsiga tipptelefon Galaxy S23 Ultra on tõeliselt suur - 6,8-tollise ekraaniga. Kaamerad teevad pilti isegi üsna pimedas. Foto: Kaido Einama

Mobiiltelefonid muutuvad üha võimsamaks nendes on aina enam erinevaid funktsioone ja rakendusi. Kuigi ka akude maht suureneb, siis kõik need funktsioonid panevad akule järjest suurema koormuse.

Samsung Eesti tootekoolitaja Kirill Kozlov selgitas, et nutitelefonide akude osas toimuvad juba mõnda aega mõnes mõttes vastuolulised arengud. «Ühelt poolt õnnestub seadmetesse paigutada järjest suuremad akud, kuid samas näitavad seadmed üha kvaliteetsemat pilti ning jooksutavad nõudlikumaid rakendusi, mis kõik kasutab rohkem akumahtu. Ja veel kolmandalt poolt on seadmed ise järjest efektiivsemad,» märkis Kozlov. 

On siiski mõned lihtsad näpunäited, kuidas oma nutiseadet kasutada nii, et selle aku võimalikult kaua vastu peaks.

Ära jäta mobiili ööseks laadima

Senini on paljudele jäänud harjumuseks panna on mobiil laadima just öösel, kuid tegelikult pole see akule kõige parem.

Tänapäevased nutiseadmed kasutavad peamiselt liitiumioonakusid, millele ei meeldi ülekuumenemine ja see põhjustab akumahutavuse vähenemist. Seega tasub akut laadida pigem vähehaaval päeva jooksul. See ei kuumuta akut üle ning ülikiirete laadijatega piisab juba kümnekonnast minutist, et seadet jälle mitu tundi kasutada.

«Tegelikult on ka nii, et liitiumioonakud töötavad kõige efektiivsemalt just siis, kui nad on täis laetud 50-80% ulatuses. Seega tegelikult ei tasugi neid täiesti täis laadida,» selgitas Samsungi ekspert. Samuti pole soovitatav telefoni laadimisega samal ajal seadet kasutada. See paneb sellel veelgi suurema koormuse ja tõstab temperatuuri.

Kasuta tootjapoolseid laadijaid ja juhtmeid

Selle asemel, et osta kõige odavam laadija ja laadimisjuhe võiks eelistada tootjapoolseid seadmeid. Tootja enda laadimisjuhtmed ja laadijad sisaldavad turvasüsteeme, mis kaitsevad ülepinge ja muude akut kahjustada võivate juhtumite eest.

Samuti on nii tagatud, et laadimine toimub kõige optimaalsema kiirusega ja seadmele ohutult.

Muuda ekraani eredust

Lihtne viis akut säästa on keerata maha ekraani eredust. Tihti piisab isegi näiteks 30% eredusest, et ekraani ilusti lugeda. Samsungi telefonid võimaldavad sisse lülitada ka adaptiivse ereduse, mis tähendab, et telefon reguleerib ekraani eredust vastavalt väljas olevale olukorrale. Samsungi telefonidel on lisaks veel ülimalt kasulik tume režiim, mis muudab kõik muidu valged taustad hoopis tumedaks. See säästab akut ning tume režiim on kasulik ka õhtusel või pimedal ajal nutiseadet kasutades, sest ei häiri niivõrd palju silmi.

Samuti tasub üle vaadata muud akut kasutavad rakendused. Siin on samuti abiks uuemad nutiseadmed ise, mis analüüsivad su seadme kasutust ning soovitavad, millised rakendused võiks täiesti välja lülitada. Samsung Galaxy S23 seadmetes on võimalik valida näiteks ka ekraani resolutsiooni kvaliteeti, mis olulisel määral muudab seadme akukasutust.

Push-sõnumid ja teavitused mõõdukaks

Paljud teenused ja rakendused kasutavad vaikimisi hüpiksõnumeid või teavitused. Kõik need on aga lisakoormuseks seadmele ning kasutavad samuti akut. Võimalusel lülita ebavajalikud teavitused välja.

Kui tuleb ette olukord, et aku on tõesti otsa saamas ja laadimise võimalust pole või on juba ette teada, et päeval tuleb palju nutiseadet kasutada, siis vähemalt Samsungi telefonidel on alati võimalus sisse lülitada energiasäästurežiim. Selle režiimiga saab tihti juurde võita lausa mitmeid tunde seadme kasutusaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles