Homme koristatakse maailmas digiprügi

tehnika.postimees.ee
Copy
Laupäeval tasub oma vanad kasutud failid ja äpid üles otsida ja ära visata, et teha ruumi kasulikumale infole.
Laupäeval tasub oma vanad kasutud failid ja äpid üles otsida ja ära visata, et teha ruumi kasulikumale infole. Foto: Gerd Altmann / Pixabay

18. märtsil on Eestist alguse saanud World Cleanup Day ehk liikumisel «Teeme ära!» teinegi tähtis päev: maailmas koristatakse digiprügi. Kui 19. septembril kogunetakse füüsilist prahti kokku korjama, siis laupäeval saab oma andmekandjad ja kontod kasutust rämpsust puhastada, mis aitab suures koguses energiat ja väärtuslikke maavarasid säästa.

Internetiseadmed toodavad igal aastal üle miljardi tonni süsinikdioksiidi, see kogus kasvas 2022. aastal 0,9 protsenti, jõudes uuele rekordtasemele. Interneti kasutamine annab 3,7 protsenti ülemaailmsetest heitkogustest, mis võrdub kogu maailma lennuliiklusega, kirjutatakse digikoristuse kodulehel digitalcleanupday.org.

Selle asemel, et osta suurem mälu või laiendada pilveteenuse serveriruumi, et kõigi kasutajate (kasutud) andmed ära mahutada, võiks vähemalt mõni kord aastas oma andmed üle vaadata ja kasutu prügi ära kustutada, soovitavad digikoristuspäeva korraldajad.

18. märtsil toimub Let's Do It Worldi korraldatav ülemaailmne digipuhastuspäev, mida koordineeritakse Eestist. Sel päeval kutsutakse inimesi kogu planeedil kustutama tarbetuid faile, kasutamata rakendusi ja programme ning fotosid ja videoid või nende mittevajalikke koopiaid. Digiteenuseid nutikamalt kasutades saab igaühe süsinikujalajälge vähendada. Digipuhastuspäeva laiem eesmärk on aga aidata inimestel oma digiharjumused ja nende mõju kliimamuutustele ümber mõtestada.

Digikoristustuspäev suunab inimesed arendama ka digihügieeni oskusi – vähendama raiskavaid digiharjumusi, et selle kaudu aidata kaasa kliimamuutuste vähendamisele.

«Internet ja seda toetavad süsteemid toodavad igal aastal üle miljardi tonni süsinikdioksiidi. Samas on 90 protsenti loodud andmetest jäätmed ehk info, mida pärast loomist enam keegi ei kasuta. See tähendab, et me toodame sadu miljoneid tonne süsinikdioksiidi ja aitame kaasa kliima soojenemisele – ilma et keegi sellest isegi kasu saaks,» ütles maailmakoristuspäeva liikumise Let's Do It World tegevjuht Anneli Ohvril. «Digipuhastuspäev on tõhus viis kaasata miljoneid inimesi kliimamuutuste vastu võitlemise teemasse. Lihtne samm, mida igaüks või organisatsioon saab teha, on mittevajalike failide kustutamine. See aitab paremini mõista, et kõigi tegevus loeb.»

Digijäätmete vähendamiseks soovitatakse kustutada kõik dubleerivad ja udused digifotod ja -videod, millest pole enam kasu või millel pole tähendust; kustutada võiks seadmetest ka kõik rakendused ja äpid, mida enam ei kasuta, tühistada kõigi uudiskirjade tellimused, mida ei loe, kustutada kõik vanad failid, mida pole vaja ning sulgeda kõik vanad kontod ja nendega seotud pilveteenuste kontod.

Digipuhastuspäev toimub igal aastal märtsikuu kolmandal laupäeval kõikjal maailmas. Aadressil www.digitalcleanupday.org saab ennast ka ülemaailmsele digikoristusele kirja panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles