Metaversumi konverents: mitu aastat kulub, kuni me kõik virtuaalprillidega ringi käima hakkame?

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Inimesed metaversumis - Facebooki firma Meta kontoris toimunud metaversumi konverentsil sai ise järgi proovida, milline virtuaalreaalsus ja liitreaalsus välja näeb, millesse meid lähiaastatel suhtlema suunata tahetakse.
Inimesed metaversumis - Facebooki firma Meta kontoris toimunud metaversumi konverentsil sai ise järgi proovida, milline virtuaalreaalsus ja liitreaalsus välja näeb, millesse meid lähiaastatel suhtlema suunata tahetakse. Foto: Kaido Einama

Meie piirkonna Facebooki juhitakse Varssavis asuvast Meta Kesk- ja Ida-Euroopa kontorist. Sotsiaalmeediahiiu suur plaan on viia meid kõiki juba lähemal ajal metaversumisse, kus saaks suhelda tehismaailmas, kus kõik on täiesti tehislik või liitreaalsuses, kus osa asju on meie ümber päris, osa aga tehis. Kui kaua veel selleks aega läheb ja milline tuleviku sotsiaalvõrk välja näeb, seda valgustasidki Facebooki kontorisse kutsutud teadlased ja eksperdid. Kas on põhjust karta või oodata?

Facebooki enda metaversumil Horizon Worlds pole siiamaani kuigi hästi läinud. Kuid see peaks olema vaid üks paljudest metaversumi maailmadest. Seal on oktoobri seisuga ligikaudu kolmsada tuhat kasutajat, kuigi oodati miljoneid. Erinevates metaversumites, kuhu Meta tegevjuht Mark Zuckerberg näeb vaimusilmas meid kõiki peagi suunduvat, võiks aga olla miljardeid kasutajaid, nii nagu Facebooki praegustes kahemõõtmelistes keskkondades.

Metaversum ei tähendagi üht konkreetset virtuaalreaalsuse mängu või suhtlusplatvormi, vaid see on erinevate tehismaailmade ülene kosmos - igaüks võib seal ehitada oma linnakese või nurgakese või planeedi ja kõiki sinna oma virtuaalse keha ehk avatariga kohale kutsuda.

Varssavi kontorisse aga olid kohale kutsutud füüsilisel kujul nii teadlased, ajakirjanikud, kunstnikud kui arendajad. #Metaverseday ehk metaversumi päev pidi õhtuks vähemalt mingi selguse looma, kuhu me teel oleme ja mis nendest suhtluskeskkondadest edasi saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles