VIDEO ⟩ Ukrainasse jõudsid droone ja rakette alla tulistavad Saksa õhutõrjesoomukid Gepard

tehnika.postimees.ee
Copy
Gepard 1A2. Saksamaa ise neid küll enam ei kasuta, kuid liikuv õhutõrjerelv on endiselt efektiivne Iraani droonide ja muude ründerelvade vastu.
Gepard 1A2. Saksamaa ise neid küll enam ei kasuta, kuid liikuv õhutõrjerelv on endiselt efektiivne Iraani droonide ja muude ründerelvade vastu. Foto: Hans-Hermann Bühling / Wikimedia Commons

Ukraina kaitseministeerium avaldas oma Telegrami kanalis video esimestest Saksa abina saabunud õhutõrjerelvadest Gepard, mis peaksid olema väga tõhusaks õhukaitseks Venemaa rünnakute vastu Iraani droonidega ja tiibrakettidega.

Õhutõrje iseliikuv soomusmasin Gepard on nüüd Ukraina relvajõudude teenistuses ja sellega kavatsetakse kaitsta olulisi objekte Iraani suitsiididroonide Shahed-136 vastu, kuid mitte ainult. Ka tiibrakette suudab täppisrelv maha võtta.

Kokku on Ukraina saanud ligi 34 sellist õhutõrjerelva. Neid lubas kolm nädalat tagasi järjekordse relvasaadetisena Ukrainasse saata Saksamaa kantsler Olaf Scholz. Paistab, et nüüd ongi esimesed kohale jõudnud. Lisaks peaksid sama relvasaadetisega saabuma ka Iris-T tüüpi õhutõrjesüsteemid.

Iseliikuv õhutõrjerelv Gepard on Saksamaal välja töötatud 1960ndatel ja aktiivses teenistuses olnud alates 1972. aastast. Neid on mitmeid kordi moderniseeritud ning varustatud uuema elektroonikaga. Alates 2010. aastast on Saksa kaitsevägi ise hakanud Gepardeid välja vahetama uuemate Wiesel 2 õhutõrjesoomukite vastu. Alles jäänud töökorras ning endiselt väga efektiivsed Gepardid saadetakse Ukrainasse, kus neist on abi aeglasemalt liikuvate Iraani droonide ja tiibrakettide vastu. 

Üle 47 tonni kaaluv Gepard on varustatud kahe 35 mm relvaga, mis tulistavad kuni 5,5 km kaugusele. Need on elektrooniliselt juhitava torni küljes, mis suunab toru sihtmärgile. Masinal on kaks radarit, millest üks pöörlev ja laiema otsingu jaoks torni tagaosas, teine jälgimisradar aga asub tornis eespool. Mõned Geparditest on varustatud ka laserkaugusmõõturiga.

Vaata videot Ukrainasse jõudnud õhutõrjerelvast siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles