TEHNIKA ⟩ Õpilaste ja tudengite ühistööna ehitatud Eesti päikeseautoga minnakse kängurumaale teiste imemasinatega mõõtu võtma

Copy
Kohe-kohe on Tartus valims saamas see päikesejõul kulgev sõiduk, mis peab sügisel Austraalias mõõtu võtma teiste samalaadsetega.
Kohe-kohe on Tartus valims saamas see päikesejõul kulgev sõiduk, mis peab sügisel Austraalias mõõtu võtma teiste samalaadsetega. Foto: Solaride

Tehnikakirest tiivustunult on Eestisse moodustunud usinalt askeldav sülem, kes ehitab pingsalt juba teist vaid päikese jõul liikuvat imemasinat. Seda mitte ainult Tartus või Tallinnas, vaid muudeski Eesti paikades. See on üle-Eestiline ettevõtmine. Soovist näidata, et suudetakse, ja lootuses olla ka maailmas parimate hulgas Austraalia päikesevõidusõidul, on ühtäkki sündinud sootuks muudki: meeskond, kellelt saadakse inseneri- ja leiutamistöö mekk suhu ja lisaks veel oskuseid, mida ühestki koolist naljalt ei saa.

2021. aastal pakkusid kaks üliõpilast välja idee, et Eesti võiks osaleda 1987. aastast korraldataval päikeseautode võidusõidul. Kui see plaan teoks saama hakkas, polnud kumbagi enam selles kambas. Solaride’iks nimetatud ettevõtmisest on tänaseks läbi käinud üle 300 inimese. Need, kellega rääkisime, pole kahte algatajat oma ihusilmaga näinudki. Esimene valminud päikeseauto jõudis Maroko rallile, kuid ei lõpetanud. Oma klassis ainsa kohale tulnuna saadi võit siiski kirja –​ Covid, mis muud, teisi lihtsalt ei olnud. Sügisel sihitakse juba uue autoga võidusõitu Austraalias, kust see traditsioon 1987. aastal ka alguse sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles