Tehisintellekt ChatGPT lastakse veebi värskeid andmeid koguma

tehnika.postimees.ee
Copy
ChatGPT saab kammitsatest priiks: uued pistikprogrammid toovad tehsisintellekti treeningandmetesse kõige värskema info otse veebist. Nii võib küsida väljuvate lendude või hotellikohtade kohta või teada saada viimastest uudistest.
ChatGPT saab kammitsatest priiks: uued pistikprogrammid toovad tehsisintellekti treeningandmetesse kõige värskema info otse veebist. Nii võib küsida väljuvate lendude või hotellikohtade kohta või teada saada viimastest uudistest. Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP / Scanpix

OpenAI loodud suure keelemudeli tehisintellekt ChatGPT on seni oma andmed saanud kuni 2021. aasta sügiseni salvestatud internetisisust, kuid uuema aja kohta teeb see vaid oletusi. Kuid peagi see enam nii pole, sest lisandmoodulitega on võimalik masin ühendada värskete andmetega veebis või kus iganes andmebaasides. 

ChatGPT sai endale lisandmoodulid, mis ei hoia tehisintellekti enam kinni vanades andmekogudes, mille peal keelemudelit treeniti. Uute moodulitega võib seega mudel täiendada end värskete uudiste, broneerimis- ja reisisaitide, uusimate börsi- ja finantsandmetega. See suurendab keelemudeli täpsust tohutult ja loodetakse, et ka valeinfot jääb vähemaks, kui keelemudel ei pea uuemaid asju vanade andmete pealt tuletama.

Paljud tarkvaraarendajad ongi juba ehitanud ChatGPT peale oma uusi teenuseid. Uued ametlikud lisamoodulid aga saavad kõigepealt endale kasutamiseks väike hulk kasutajaid, kelle testitulemuste põhjal kavatseb peagi OpenAI välja töötada uue teenuse kõigi jaoks. 

Pistikprogrammide väljavalitud testarendajad saavad kasutada dokumentatsiooni ChatGPT jaoks pistikprogrammi loomiseks. Esimesed sellised pistikprogrammid on oma värskeimate andmete töötlemiseks loonud Expedia, FiscalNote, Instacart, KAYAK, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram ja Zapier.

Kuigi lahendus pole kaugeltki veel täiuslik, võivad uued pistikprogrammid olla suure keelemudeli jaoks «silmad ja kõrvad», mis annavad juurdepääsu infole, mis on liiga värske või liiga spetsiifiline, et seda treeninguandmetes oleks kasutatud. Kasutaja võib seega lasta tulevikus tehisintellektil analüüsida spetsiifilisi andmeid, suurendades masina vastuste kvaliteeti.

OpenAI loodab uute ligipääsudega hakata välja töötama ka esimesi standardeid tehisintellekti rakenduste loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles