Ekspert soovitab: kuidas enda nutitelefoni kiiremaks teha?

tehnika.postimees.ee
Copy
Vana telefon hakkab kiiremini lippama, kui selle eest hoolitsed ja sisu korrastad.
Vana telefon hakkab kiiremini lippama, kui selle eest hoolitsed ja sisu korrastad. Foto: Samsung

Kui sul on taskus mõni vanem nutitelefon, mis on juba pikemat aega kasutuses olnud, siis võib-olla seade ei tööta ega reageeri enam nii kiiresti kui varem. Samsungi ekspert selgitab, kuidas oma nutiseade taas kiiremaks ja võimekamaks muuta.

Nagu arvutite, nii ka nutiseadmete jaoks tehakse üha võimsamaid rakendusi, mis nõuavad telefonilt rohkem võimekust. Mõjutatud on nii see, kui kiiresti rakendused reageerivad, aga lõpuks ka see, kui kiiresti mobiil suudab avada faile, liikuda erinevate alalehtede vahel, ennast sisse lülitada jne.

Seega nutiseadmed, mis on välja tulnud aastate eest, ei jõuagi enam uusi programme jooksutada nii kiiresti, kui tahaks.

«Lisaks rakendustele nõuavad ka nutiseadmed üha rohkem võimsust, et oma süsteeme käitada. Lisakoormuse paneb riistvarale kõik seadme kasutusea jooksul sinna kogunenud sisu – rakendused, pildid, failid jne,» lausus Samsung Eesti tootekoolitaja Kirill Kozlov.

«Kõige tähtsam komponent seadme kiiruse tagamisel on selle protsessor. Kui see on võimas, siis jooksevad ka rakendused sujuvamalt ja mõjutatud on näiteks aku tühjenemise kiirus,» märkis Kozlov. «Näiteks uues Samsung Galaxy S23 Ultra nutitelefonis on eriti võimas ja efektiivne Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 protsessor. See on piisavalt võimekas, et suudab vabalt jooksutada näiteks väga kvaliteetseid mänge, kuid on samas varasemaga võrreldes energiasäästlikum. See tagab, et nutiseade püsib kiirena terve oma eluea jooksul.»

Kuidas aga tõsta oma nutiseadme kiirust, kui selles pole nii võimsat protsessorit?

Siin on mõned lihtsad soovitused Samsungi ekspertidelt.

Taaskäivita

See kõlab kõige lihtsama ja tavalisema soovitusena, aga paraku ongi nii, et see päriselt töötab! Millal sa viimati oma mobiiltelefoni reaalselt välja lülitasid?

Nutiseadme taaskäivitamine puhastab vahemälu sinna kogunenud ebavajalikust ajutisest infost ning tekitab taas ruumi, et seade saaks kiiremini töötada.

Ebavajalikud rakendused välja ja taustal töötavad äpid kinni

Kui palju on sul telefonis rakendusi, mida sa tegelikult ei kasuta? Need kõik võivad telefoni aeglustada.

Kustuta kõik äpid, mida sa ei kasuta, et sellega seadme mälu vabastada. Samuti tasub vaadata, millised rakendused pidevalt taustal töötavad, kuid pole tegelikult vajalikud. Seadmed analüüsivad seda infot ka ise ja annavad teatud aja tagant kasutajale teada neist rakendustest, mille võiks tegelikult täiesti välja lülitada.

Kustuta mittevajalik

Telefonil on raskem kiiresti oma tööd teha, kui mälu on täis.

Kustuta ruumi saamiseks vanu sõnumeid, fotosid, videoid, faile ja muid asju, mida tegelikult pole enam vaja. Mälu optimeerimiseks võib kasutada ka spetsiaalseid rakendusi. Ostes kohe suurema mälumahuga seadme, võib muidugi end rahulikumalt tunda.

Uuenda tarkvara

Tarkvarauuendused aitavad hoida seadme turvalisena, kuid tihti teevad need ka erinevaid programme efektiivsemaks ja kiiremaks.

Muuda ekraani kvaliteeti ja kiirust

Androidiga nutiseadmete puhul saab neid vajadusel kiiremaks teha, kui tõmmata alla ekraani kvaliteeti, värskendussagedust ning ekraanianimatsioonide kiirust. Pildi kvaliteet pole siis küll enam maksimaalselt hea, kuid telefon suudab palju kiiremini kõiki vajalikke äppe jooksutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles