Austraalia saatis Ukrainasse papist droonid hävingut külvama (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Nagu laste mänguasi: pitsakarbi suurusest pakendist välja võetud papist droon on lihtsalt kokku pandav ja lendab kaugele, kaasas luureinstrumendid või lõhkelaeng.
Nagu laste mänguasi: pitsakarbi suurusest pakendist välja võetud papist droon on lihtsalt kokku pandav ja lendab kaugele, kaasas luureinstrumendid või lõhkelaeng. Foto: SYPAQ

See kõlab nagu aprillinali, aga on tegelikult tõsi: Austraalias Melbourne´is asub droonitootja, mille toodeteks on odavad vahatatud papist lennumasinad. Need lendavad kuni 120 kilomeetri kaugusele ja võivad kohale toimetada ka lõhkelaenguid. Just selliseid saadetakse Ukraina kaitsevägedele sada tükki kuus.

Austraalia firma SYPAQ lugu on lihtne: 2019. aastal võttis rühm Austraalia sõdureid ette drooni ehitamise käepärastest materjalidest. Selgus, et tiibadega lennukikujulist masinat on võimalik suurema vaevata ehitada tavalisest lainepapist, töövahendeiks vaid nuga, käärid ja liimipüstol. Tiivad kinnitatakse lisaks kahe ristipidi kummiga. Kui kere valmis, tuleb pardale paigaldada juhtimisseadmed ja mootor propelleriga ning jääbki üle masin suure linguga teele saata.

Droonitööstuse jaoks tuli luua joonised, mismoodi stantsil papitükid välja lõigata ning ilmakindluse tagamiseks vihmaga lendamisel vahatatakse detailid üle. 

Need polegi ühekordsed droonid. Ukrainas on Army Recognitioni andmetel mõnda neist juba kasutatud üle kuuekümnel korral.

Hind on võrreldes teiste sarnaste lennuvahenditega olematu, neile saab aga samamoodi kinnitada nii luuretehnikat kui miine ja granaate, mis sobivas kohas alla poetada. Kokkuvõttes võib papist droonidega sihtmärki rünnata parvedena, mis käib keskmisele õhutõrjele hävitamiseks üle jõu ja mille allatulistamine on suurusjärkudes kallim kui papist lennuk ise. Lisaks on seade radaritele nähtamatu.

SYPAQi peainsener Ross Osborne on öelnud nende mehitamata lennukite hinda kommenteerides, et see on «võrreldes General Atomicsi 30 miljonit maksva MQ-9 Reaperiga üsna odav – alates tuhandest Austraalia dollarist» (ligi 615 eurot).

Õhku lastakse odav lennuk katapuldist.
Õhku lastakse odav lennuk katapuldist. Foto: SYPAQ

2019. aastal sõdurite kokku pandud lennuvahendeid saab näha siit ja need polegi oma disainis aastate jooksul eriti muutunud – siiamaani näevad üsna samasugused välja.

Droon nimega Corvo PPDS võib kanda 3 kuni 5 kilogrammi lõhkeainet või tehnilist varustust. Lamedast pitsakarbisuurusest pakist lahti võttes kulub lennuvahendi töökorda saamiseks mõnikümmend minutit. Kogu töö lennu ajal teeb ära tarkvara ja juhtimisautomaatika, mis papist lennuki täpselt sihtkohta viib ja tagasi toob. Pardaseadmed kasutavad navigeerimiseks GPSi ja kaamerat. 

Ukrainale toimetatakse igas kuus sajast droonist koosnev pakk.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles