Lihtne välimääraja: 5 tunnust, kuidas ära tunda tehisintellektiga tehtud pilti (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Pildil on DALL-E loodud pildid, millel tavainimene esmapilgul vahet ei teegi, kas need on tehisintellekti loodud või mitte. Lähemal süvenemisel võib aga vigu leida, mis paljastavad masina tehtu.
Pildil on DALL-E loodud pildid, millel tavainimene esmapilgul vahet ei teegi, kas need on tehisintellekti loodud või mitte. Lähemal süvenemisel võib aga vigu leida, mis paljastavad masina tehtu. Foto: Davor Puklavec / PIXSELL / Scanpix

Tehisintellekt oskab nüüd üsna tõetruid pilte kokku joonistada, nii et kerkib küsimus, kas on üldse võimalik Internetti pandud pilte usaldada. Hiljutised Donald Trumpi arreteerimise süvavõltsingud või paavsti pildid jalgrattal panevad selles kahtlema. Kuid masin pole veel täielikult osav ja teeb mõnesid tüüpvigu. Siin on lühike juhend, kuidas nende vigade järgi tehisintellekti looming ära tunda.

Postimehe foto- ja videotoimetuse juhataja Erik Prozes soovitab enne vigade otsimise juurde minekut usaldada kahtlusalust pilti uurima hakates oma tervet mõistust ja vaadata, kust on see pärit. Allikakriitilisus, millega seni ajakirjanikud oma allikaid pingsalt hindasid, on nüüd olulisem kui kunagi varem ka igale lugejale, kes veebis liigub.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles