Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Soome ostab Iisraelilt õhukaitseks maailma parimaks peetava «Taaveti lingu» (3)

Copy
Soome kavatseb osta Iisraelilt üheks maailma parimaks peetud õhutõrjesüsteemi, mis viib meie põhjanaabri õhukaitse täiesti uuele tasemele. Pildil raketikatsetused relva arenduse ajal.
Soome kavatseb osta Iisraelilt üheks maailma parimaks peetud õhutõrjesüsteemi, mis viib meie põhjanaabri õhukaitse täiesti uuele tasemele. Pildil raketikatsetused relva arenduse ajal. Foto: US Missile Defense Agency / Wikimedia Commons

Soome kaitseministeerium on lubanud kaitsejõududel osta uue õhukaitsesüsteemi, mis on väga efektiivne erinevate lendavate sihtmärkide alla tulistamisel. Iisraeli ja USA koostöös arendatud David's Sling ehk «Taaveti ling» on keskmaaõhutõrjesüsteem, mis tabab sihtmärke 40 kuni 300 kilomeetri kauguselt.

Süsteemi minimaalne lennukõrguse nõue on 15 000 meetrit.

Õhukaitse tarnib Soomele Rafael Advanced Defense Systems (Iisrael). Hanke väärtus ilma käibemaksuta on umbkaudu 316 miljonit eurot.

Iisraeli kaitseministeerium esitles mullu Ben Gurioni lennuväljal USA presidendile Joe Bidenile oma uuendatud relvasüsteemi, mis peaks kaitsma Iraani raketirünnakute eest. Selle osaks on ka keskmaaõhutõrjesüsteem «Taaveti ling».
Iisraeli kaitseministeerium esitles mullu Ben Gurioni lennuväljal USA presidendile Joe Bidenile oma uuendatud relvasüsteemi, mis peaks kaitsma Iraani raketirünnakute eest. Selle osaks on ka keskmaaõhutõrjesüsteem «Taaveti ling». Foto: Iisraeli kaitseministeerium / AFP / Scanpix

«Taaveti ling» pikendab Soome maapealse õhutõrje võimekust oluliselt. Süsteemi on ühiselt välja töötanud Iisrael ja Ameerika Ühendriigid. Seega nõuab relva müümine Soomele heakskiitu ka USA valitsuselt. 

«Selle hankega luuakse Soome kaitsejõududele täiesti uus võimekus suure lennukõrgusega sihtmärkide hävitamiseks. Samal ajal jätkame me Soome kaitsevõime ambitsioonika ja pikaajalise arendamisega uues julgeolekuolukorras,» ütles kaitseminister Antti Kaikkonen.

Väljaande The Drive andmetel on tegemist esimese korraga, kui Iisrael seda üliefektiivset süsteemi ekspordib. «Taaveti lingu» vastu on huvi tundnud ka mitmed Lähis-Ida riigid ning on valmis läbirääkimisteks, et seda endale soetada.

2017. aastal kasutusele võetud õhutõrjesüsteem on sobiv nii ballistiliste lühimaarakettide, lennukite, droonide, tiibrakettide kui suurekaliibriliste suurtükkide laskemoona alla tulistamiseks. Laskeseadeldisest tulistatakse välja kuni 12 kanderaketti, mis suunduvad kõigepealt ennustatavale kokkupõrkekursile. Lähemale jõudes eraldub nn delfiinininaga lõhkeseade, mis juhib end edasi juba erinevate andurite ja radariandmete põhjal täpselt sihtmärgini.

Komplekti kuulub lisaks laskeseadeldisele ja rakettidele ka radar ja konteineris teisaldatav juhtimiskeskus.

Vaata lähemalt, kuidas Iisraeli õhukaitsesüsteem töötab, sellest videost:

Tagasi üles