Tallinnas toimuval maailma suurimal küberkaitseõppusel Locked Shields osaleb üle 3000 inimese

tehnika.postimees.ee
Copy
Locked Shields toimus ka eelmise aasta kevadel, siis rünnati õppuste ajal ka CCDCOE kodulehte väljaspool harjutusi.
Locked Shields toimus ka eelmise aasta kevadel, siis rünnati õppuste ajal ka CCDCOE kodulehte väljaspool harjutusi. Foto: CCDCOE / NATO

NATO CCDCOE korraldab 18.-21. aprillini Tallinnas küberkaitseõppuse Locked Shields 2023. Maailma suurim omataoline küberõppus võimaldab osalejatel kaitsta päris arvutisüsteeme reaalajas toimuvate rünnakute eest ning läbi mängida, kuidas aegkriitilises situatsioonis nii taktikalisi kui ka strateegilisi otsuseid langetada.

«Ükski teine küberkaitseõppus ei suuda pakkuda nii eritahulist ja detailset kogemust, kui Locked Shields. 24 meeskonnal igast maailma otsast tuleb elu sees hoida kriitilisel taristul ja IT-süsteemidel. 500 korraldajat on seitse kuud oma harjutusi ette valmistanud ja lihvinud ning loonud selleks rohkem kui 5500 virtuaalsüsteemi. Tiimid saavad näidata, kui hästi nad suudavad päris-elulistes olukordades ja suure ajasurve all süsteeme töös hoida,« ütles NATO CCDCOE direktor Mart Noorma.

Ta lisas, et kõige tehnilise kõrval on sama suur roll strateegiamängul ja koostööl: «Ühtegi küberkriisi ei lahenda tehnilised inimesed üksinda. Tavaliselt murravad ründajatega piike eri asutuste eksperdid ja kõrged otsustajad. Sellepärast keskendumegi Locked Shieldsil küberkaitse kõrval strateegiamängule, juriidilistele küsimustele ja kriisikommunikatsioonile. Kriisi lahendamiseks peab koostöö toimima nii eri tööliinide kui ka asutuste vahel, sest lai küberrünnak võib kiiresti eskaleeruda julgeolekukriisiks.»

2010. aastast korraldatud õppusel osalevad tänavu tiimid, kes koosnevad NATO CCDCOE liikmesriikide või võtmepartnerite esindajatest, kokku 38 eri riigist. Tiimide ülesanne on kaitsta väljamõeldud riigi infosüsteeme ja kriitilist taristut tuhandete rünnakute eest, langetada kriisisituatsioonis juhtimisotsuseid ning tagada, et otsused on läbimõeldud.

Locked Shieldsi õppust korraldab 2010. aastast NATO küberkaitsekoostöö keskus Tallinnas (CCDCOE). Tallinnas asuv NATO küberkaitsekoostöö keskus on NATO poolt akrediteeritud rahvusvaheline oivakeskus, mõttekoda ja väljaõppeasutus. 2008. aastal loodud keskus on kasvanud oluliseks küberkaitse valdkonna teadmiste allikaks nii NATO kui ka liikmesriikide jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles