Austraalia sõjaväelased katsetasid mõtte jõul robotkoerte juhtimist (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Viis jalaväelast ja robotkoer: eemalt vaadates tundub neljajalgne masin askeldavat isepäi, kuid tegelikult on see ühenduses ühe sõduriga, kes annab mõtte teel käsklusi.
Viis jalaväelast ja robotkoer: eemalt vaadates tundub neljajalgne masin askeldavat isepäi, kuid tegelikult on see ühenduses ühe sõduriga, kes annab mõtte teel käsklusi. Foto: Austraalia armee

Austraalia armees on kavas neljajalgsed robotkoerad kasutusele võtta abilistena, kellele saab käsklusi anda vaid mõtte jõul. Luurel olles, kus silmside puudub ja käsklusi karjuda ei saa, oleksid abiks grafeenist andurid, mis ei nõua kirurgilist sekkumist ega ole ka ebamugavad kasutada, nagu tavalised «märjad» sensorid.

Austraalia kaitseinnovatsioonikeskuse rahastuse toel on Sydney tehnikaülikooli (UTS) teadlased välja töötanud tõhusa «kuiva» anduri, mis on valmistatud ränist ja grafeenist ehk vaid ühe aatomi paksusest süsinikupõhisest materjalist.

Grafeeni peeti varemgi «kuivade» andurite jaoks üsna atraktiivseks materjaliks, kuid selle kasutamist on takistanud kehv vastupidavus ja korrosiooniprobleemid – ränisubstraadi lisamine aga lubas need puudused ületada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles