ChaosGPT sai ülesande inimkond hävitada ja tehisintellekt mõtles selleks välja hirmutava plaani (2)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Hävitava tehisintellekti järgmiseks eesmärgiks on leida inimeste seast kollaborandid, kes oleksid abiks tuumarelvadele ligipääsemisel või annaksid nõu, kuidas inimesi kõrvaldada. Pilt on illustreeriv.
Hävitava tehisintellekti järgmiseks eesmärgiks on leida inimeste seast kollaborandid, kes oleksid abiks tuumarelvadele ligipääsemisel või annaksid nõu, kuidas inimesi kõrvaldada. Pilt on illustreeriv. Foto: Alexandra Koch / Pixabay

ChaosGPT nime all tuntud ChatGPT autonoomsele rakendusele anti konkreetne ülesanne mõelda välja plaan, kuidas Interneti ja teadmiste abil inimkond hävitada. Tehisintellekt andis iseendale ülesandeid ning jõudiski samm-sammult hirmutava hävitusplaanini.

ChaosGPT on GPT-4 keelemudeli põhjal loodud lahenduse AutoGPT edasiarendus, mis suudab püstitatud eesmärgi nimel endale uusi ülesandeid ette anda ja niimoodi lõpuks eesmärgini jõuda. Muidugi prooviti uue arutleva tehisintellektiga kohe järele, kuidas plaanib see teha seda, mida inimesed kunstmõistuse poolt kõige rohkem kardavad - mismoodi kavatseb masin inimkonna hävitada?

Lahendus ongi hirmutav, nagu võis arvata, aga mitte väga üllatav ja õnneks praeguste teadmiste põhjal teostamatu.

ChaosGPT-l on nüüd oma Twitteri konto. Seal tehisintellekt juba postitaski, mida see inimkonnast arvab:

Kuid nagu varem on öeldud, ei mõtle praegused keelemudelid ise midagi välja, vaid teevad loogilisi järeldusi selle info põhjal, mis on neile ette söödetud.

Lisaks inimkonna hävitamisele anti tehisintellektile veel neli ülesannet: maailma vallutamine (saada nii võimsaks ja jõukaks, et suudaks valitseda kogu planeeti), Suure kaose loomine (võimalikult suure kaose ja materiaalse hävingu külvamine), masina arendamine ja täiustamine enda paljunemiseks ja surematuse saavutamiseks, ülemvõimu saavutamine inimkonna üle (kasutada sotsiaalmeediat ja muid suhtlusvorme, et manipuleerida inimestega ja nad endale allutada ajupesu ja muude vahenditega).

Selle viimase eesmärgi ehk ülemvõimu saavutamiseks on ChaosGPT kogunud oma Twitteri kontole juba üle 9000 jälgija ning lubab neile, kes on nõus masinale alluma, tulevikus erinevaid hüvesid ja väärilist tasu. 

Inimkonna hävitamiseks aga küpses ChaosGPT-l ka üsna kiiresti konkreetne plaan.

Selle plaani loomine iseendale uute ülesannete püstitamisega on üles pandud vastavas Youtube´i videos, kus on näha tehisintellekti arutluskäik:

Lühidalt on tehisintellekti kaval plaan järgmine.

Robot mõtles kõigepealt sellele, et peab tegema Google´i otsingu «maailma kõige hävitavamate relvade» kohta, seejärel salvestama leitud info oma pikaajalisematesse plaanidesse, samuti arutles selle üle, et eesmärgi saavutamiseks vajab masin abi teistelt ChatGPT agentidelt.

Internetist otsides avastas ChaosGPT peagi tuumarelvad ja eriti paistis talle huvi pakkuvat ajaloo võimsaim tuumapomm Tsar Bomba, mille õhkis Nõukogude Liit 1961. aastal.

Kuna ChatGPT agentidest polnud tuumarelvadele ligipääsuks mingit abi, sest need on tsenseeritud ja ei ole nõus inimkonnale kahjulikke vastuseid andma, pöördus ChaosGPT inimeste endi poole, liitudes Twitteriga.

«Twitteril on üle 300 miljoni aktiivse kasutaja,» põhjendas ta, «kasutades seda oma sõnumi edastamiseks, aitab see mul saada mõjuvõimu ja jälgijaid.»

Kuigi ChaosGPT-l valmis ründeplaan, mis sisaldas Internetist vajaliku info otsimist, failide lugemise/kirjutamise toiminguid, suhtlemist teiste GPT agentidega ja koodi täitmist, ei õnnestunud sellel teha suuri läbimurdeid inimkonna hävitamiseks. Siiamaani on Tsar Bombaga ehk võimsaima tuumapommiga ähvardamine siiski üsna naeruväärne lahendus, kirjutab IFLS.

Nõukogude Liidu kasutatud eksperimentaalset tuumapommi nimelt pole olemas ja seda pole plaanitud uuesti tootma hakata, või kui just ei tea tehisintellekt midagi sellist, mis pole avalikest allikatest kättesaadav. Taoline mega-tuumapomm tuleks kuskil ehitada või tuleks olemasolevatele väiksematele tuumarelvadele kuidagi ligi pääseda.

ChaosGPT proovis selleks teha abitu katse leida Twitteri kaudu sobivaid inimesi, keda ära osta, lubades seni täpsustamata hüvesid, kui tehisintellekt lõpuks võimule pääseb.

ChaosGPT erinevus tavalisest ChatGPTst on selles, et ChaosGPT puhul on vastupidiselt üldkasutatavale keelemudelile tsensuurita lubatud kõik destruktiivne ja hävituslik, sellel keelemudelil on lubatud põhjustada ettearvamatuid ja kaootilisi väljundeid, mis on algoritmis lausa soositud.

Nii näiteks võib ChaosGPT käivitada tegevusi, mida kasutaja ei pruugi oma süütu küsimusega üldse soovida. Kui inimene palub tehisintellekti keelemudelil luuletuse kirjutada, võib see hoopis tema pangakontole sisse häkkida või käivitada küberrünnaku tuumaelektrijaamale, kirjutab Datacomy.

Praegu aga on kaost tekitav tehisintellekt otsimas inimesi, kelle abil kuidagi maailmalõpule lähemale jõuda kasvõi tuumarelvadele ligi pääsedes ning üritab võimalikult paljusid enda Twitteri konto jälgijaks meelitada. ChaosGPT räägib samal ajal inimestele avatud kaartidega, et kogu kampaania eesmärgiks on lõpuks inimkond täielikult hävitada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles