Venemaa süüdistab NATO riike Ukraina territooriumilt 5000 küberünnaku korraldamises

tehnika.postimees.ee
Copy
FSB poolt suurimate ründajate seas nimetatud Anonymous on rahvusvaheline häktivistide liikumine, mis kasutab oma sümbolina sellist Guy Fawkesi maski.
FSB poolt suurimate ründajate seas nimetatud Anonymous on rahvusvaheline häktivistide liikumine, mis kasutab oma sümbolina sellist Guy Fawkesi maski. Foto: Pete Linforth / Pixabay

Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus FSB avaldas 13. aprillil uudise, et nad registreerisid üle 5000 küberünnaku, mille on Venemaa vastu ette võtnud NATO riigid. Uudis langes samale päevale Poola sõjaväelise vastuluure avaldusega venelaste ulatuslikest küberrünnakutest ja küberspionaažist NATO riikide vastu.

FSB avalduse järgi on USA ja teised NATO riigid rünnanud Venemaad alates 2022. aastast 5000 korda ja sihtmärgiks on olnud erinevad tsiviiltaristu objektid.

Rostelekomi statistika andmetel on 38 protsenti kõigist rünnakutest olnud lunavararünnakud ehk andmete dekrüpteerimise eest lunaraha nõudmine, kirjutab Bleeping Computer ja lisab, et häkkerite rühmitusi, mis riikliku statistika järgi kõige enam on Venemaad rünnatud, seostatakse hoopis Hiinaga, kuid FSB uudises mainitakse teisi rühmitusi.

FSB väitel olevat NATO rünnakud toimunud Ukraina territooriumilt, et «jälgi segada» ning seda kasutatakse kurjategijate tegeliku päritolu ja identiteedi varjamiseks. Rünnakutes olevat kasutatud «täiesti uut tüüpi küberrelvi».

Samal ajal on Rostelekomi CERT-osakond, mis tegeleb riiklikult küberintsidentide käsitlemisega, avaldanud aruande Venemaa infrastruktuurile suunatud küberrünnakute kohta 2022. aasta märtsist 2023. aasta märtsini. Selles väidab Rostelekom, et suurim osa rünnakutest on pärit sellistelt suurtelt gruppidelt nagu APT27, APT41 ja APT10, mida kõiki seostatakse Hiinaga ning Lazaruse grupilt, mis olevat teadaolevalt hoopis Põhja-Korea päritolu häkkerirühmituste ühendus.

Riigi suurim telekommunikatsiooniteenuse pakkuja Rostelekom seega teatab, et kõige olulisem küberspionaaži rünnakute maht pärineb Venemaa enda väidetavatelt liitlastelt, kirjutab Bleeping Computer.

FSB teates aga mainitakse ka selliseid rühmitusi nagu Anonymous (rahvusvaheline kindla asukohata häkkeriliikumine), Sailens (rahvusvaheline), Goast clan (USA), Ji-En-Ji (Georgia), SquadZOZ ja teised. Viimati nimetatu arvatakse olevat Poola päritolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles