ARVUSTUS ⟩ Oo, QD-OLED, kas tõesti kõige parem nutiteler?

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Leia pildilt teler: Samsungi QD-OLED teler on üliõhuke ja küljelt vaadates pole ekraaniosa peaaegu nähagi.
Leia pildilt teler: Samsungi QD-OLED teler on üliõhuke ja küljelt vaadates pole ekraaniosa peaaegu nähagi. Foto: Samsung

Kui kohale saabus Samsungi uus QD-OLED-teler S95B, siis üks oli kohe selge, miks OLED teler on teistsugune. Nimelt on selle ekraanipaneel üliõhuke - mitte just paberõhuke, aga paksus on siiski millimeetrites, mitte sentimeetrites. Põhjus on OLED tehnoloogias. Kuid mis imeasi on QD-OLED? Räägitakse, et see pidi praegu maailma parim olema, kui just mõned ülikallid eritehnoloogiad kõrvale jätta, millega pilti ekraanile tekitatakse.

Nimelt on OLED selline ekraanitehnoloogia, millega iga piksel ise särab ja kuvab värve - eraldi taustvalgustust pole vaja. See ühelt poolt tähendab, et ekraan või tõesti olla üliõhuke ning teiseks - pilt on võrreldes tavalise LCD- ehk vedelkristallekraaniga teleriga selgem, kontrastsem ja loomulikum. 

Kui õhuke siis on Samsungi OLED? Ei saa öelda, et see teler paberõhuke oleks ja seinale riputades jääb see siiski seinast mõned sentimeetrid (mitte millimeetrid) eemale, sest alla-sentimeetrise ekraanipaneeli taha alaossa on paigutatud ka kõik ühenduspesad ja protsessor. Kui Samsung varem mõnede tippklassi LCD-ekraaniga teleritega eraldas tarkuse osa eraldi kasti, mille saab kuhugi riiulisse või kappi silma alt ära peita ning seinale või lauale jääb vaid üliõhuke paneel, siis QD-OLED teleril on kõik ühes tükis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles