Vesinikuorg tahab teha Eesti vesinikuriigiks ja energiasõltumatuks

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Vesinikukonsortsiumi leppe allkirjastamine Tallinna kruiisiterminalis andis alguse koostööle, millega tahetakse vesinikumajandus Eestis hooga käima lükata.
Vesinikukonsortsiumi leppe allkirjastamine Tallinna kruiisiterminalis andis alguse koostööle, millega tahetakse vesinikumajandus Eestis hooga käima lükata. Foto: Kaido Einama

Mis võiks olla lihtsam, kui võtta elektrolüüsiga veest välja vesinik ning see hiljem ära põletada, et jälle veeaur tekiks? Pealtnäha tavalise koolist tuttava valemi taga võib aga peituda inimkonna energiatulevik, kuhu täna pidulikult asutatud vesinikuorg tahab Eesti viia ühe juhtriigina. Kõik muu peale keemilise reaktsioonivalemi aga nii lihtne pole.

Eesti vesinikuorg on maailma esimene üleriiklik vesinikuorg (Euroopa Komisjon sõlmis 2020 kevadel kokkuleppe aidata maailmas luua 100 vesinikuorgu) ning selle eesmärk on viia Eesti vesiniku võidukäigu ajal üheks roheenergia juhtriigiks maailmas, millest saab energiaimportöörist eksportija. Selleks tuleb aga lahendada vesinikuenergia kasutamise üks põhiprobleem. See on nii-öelda muna ja kana probleem ehk kumb tuleb enne, kas vesinik tootjatelt või vesinikutarbijad, kes janunevad uue kütuse järele.

Eesti vesinikuoru asutajaliikmed on osalised mõlemalt poolelt: Tallinna Sadam, Tallinna Lennujaam, Alexela, Eesti Energia, Tartu linn, Tartu Terminal, Tartu Ülikool, Pärnumaa ja Saaremaa omavalitsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles