Saksamaa liitus Soome-Läti-Rootsi soomukiprogrammiga

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Patria

Soome ja Läti eestvedamisel kaasaegsete soomukite hankimiseks algatatud 6x6 soomukiprogramm (Common Armoured Vehicle System ehk CAVS) laiendab oma haaret Läänemere piirkonnas. Saksamaa allkirjastas tehnilise kokkuleppe Patria 6x6 soomukite hankimiseks. Rootsi aga on jõudnud edukalt lõpule esimeste soomusmasinate arendusfaasiga ning allkirjastas lepingu, millega tellib 20 Patria 6x6 soomustransportööri.

Patria asepresidendi Jukka Holkeri sõnul on nii Rootsi kui ka Saksamaa valitsuse astutud sammud positiivsed arengud tugevama kaitsepartnerluse loomisel ja koostöö tõhustamisel Läänemere regioonis. Tema sõnul on käimas läbirääkimised ka teiste riikidega, kes on huvitatud programmiga liitumisest.

«Selles unikaalses riikidevahelises koostöös arendatud võimekad soomukid pakuvad huvi valitsustele, kelle silmis on tarnekindlus ja ühine mobiilsusplatvorm väga väärtuslikud. Eesti on kindlasti üks selliseid riike, kellel oleks naaberriikidega sama soomukiplatvormi opereerimisest palju võita,» sõnas Holkeri.

Soome, Läti, Rootsi ja Saksamaa ühise soomukiprogrammi platvormiks on valitud Patria 6x6 soomuk. Läti on tellinud üle 200 soomuki ning 2021. aasta lõpus alanud tarned jätkuvad. Ka Soome sai esimesed seeriaeelse tootmise raames valminud sõidukid kätte 2022. aasta suvel.

Rootsi liitus 6x6 soomuki R&D programmiga 2022. aastal. Esimesed 20 soomukit, mis kannavad Rootsis nime Pansarterrängbil 300, antakse kaitsejõududele üle 2023. aasta jooksul. Tegu on esimese etapiga mitmesaja soomukini ulatuva masinapargi tellimuses, mis plaanitakse täita 2020. aastate jooksul.

Programmi raames hangitav Patria 6x6 soomustransportöör pakub kaitset kuni 12-liikmelisele üksusele. Kuigi masin on loodud eeskätt meeskonna transportimiseks, on modulaarset sõidukit võimalik kohandada ka paljudeks muudeks eesmärkideks, näiteks juhtimis- või kiirabifunktsioonide jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles