PILDID ⟩ Täna algas Tallinnas maailma suurim küberkaitseõppus Locked Shields

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: CCDCOE / NATO

NATO küberkaitsekoostöö keskuse (CCDCOE) iga-aastane küberkaitseõppus Locked Shields 2023 algas täna hommikul kell 9. Tallinnas korraldataval ainulaadsel õppusel osaleb 24 meeskonda üle maailma.

Koos korraldajatega võtab neli päeva kestvast õppusest osa rohkem kui 3000 inimest 38 riigist. Osalejatel tuleb kaitsta päris arvutisüsteeme reaalajas toimuvate rünnakute eest.

«Möödunud aasta näitas meile ja kogu maailmale, kui oluline on küberkaitse – küberruumis toimuv pole küll nii silmatorkav kui sõjatandril, kuid see on selgelt sõjategevuse lahutamatu osa. Venemaa täiemahuline sõda Ukraina vastu kinnitas üle, et Ukraina on tugev ka digitaalsel lahinguväljal ning nad suudavad ka sõjas osutada inimestele elutähtsaid digiteenuseid. Selge on see, et küberkompetents kasvab investeeringute kaudu ning mitte ainult rahaliste. Õppused nagu Locked Shields on hindamatud, sest ühiste väärtustega liitlased vahetavad teadmisi ja oskusi ning harjutavad koos, kuidas kriisis ühte sammu astuda,» ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Küberkaitseõppus pole nii efektne, kui paugutamine polügoonil, kuid küberkaitset on vaja ka harjutada.
Küberkaitseõppus pole nii efektne, kui paugutamine polügoonil, kuid küberkaitset on vaja ka harjutada. Foto: CCDCOE / NATO

Õppuse tarbeks loodi 5500 virtuaalsüsteemi, mille suunas teeb punane meeskond ehk ründajad 8000 rünnakut. Võistkondade ehk siniste tiimide (Blue Teams) ülesanne on hoida nende süsteemidel ja elutähtsatel teenustel elu sees nii, et neid oleks võimalik ka päriselt kasutada. Võistlusest võtab osa 24 sinist meeskonda, sh ka Eesti ja USA ühistiim.

NATO CCDCOE direktori Mart Noorma sõnul on vaja küberkriisi seljatamiseks jõupingutusi koordineerida: «Seetõttu keskendub Locked Shields mitte ainult tehnoloogiale, vaid ka strateegiamängule, õiguslikele küsimustele ja kriisikommunikatsioonile. Suure küberagressiooni korral on kiire ja tihe koostöö oluline, hoidmaks ära küberkriisi arenemist julgeolekukriisiks. Säärased õppused aitavad tagada, et me oleme sellisteks olukordadeks paremini valmis.»

Küberkaitseõppustel halvenes stsenaariumi järgi väljamõeldud saareriigi Berylia küberturvalisuse olukord. Põhjuseks konflikt vaenuliku naaberriigi Crimsoniaga. Pingete tipus puhkeb kübersõda kahe riigi vahel.
Küberkaitseõppustel halvenes stsenaariumi järgi väljamõeldud saareriigi Berylia küberturvalisuse olukord. Põhjuseks konflikt vaenuliku naaberriigi Crimsoniaga. Pingete tipus puhkeb kübersõda kahe riigi vahel. Foto: CCDCOE / NATO

Osalejad harjutavad Locked Shields õppusel kriitiliste olukordades muuhulgas taktikaliste ja strateegiliste otsuste langetamist. Lisaks kriitiliste teenuste, nagu pangandus- ja elektrijaama süsteemide kaitsmisele, peavad meeskonnad teavitama intsidentidest, langetama kiireloomulisi juhtimisotsuseid ning lahendama küberkriminalistika, juriidika ja kriisikommunikatsiooniga seotud ülesandeid.

Tõrjuda tuleb õppustel ligi 4000 erinevat tüüpi küberrünnakut viie tuhande virtuaalse süsteemi vastu.
Tõrjuda tuleb õppustel ligi 4000 erinevat tüüpi küberrünnakut viie tuhande virtuaalse süsteemi vastu. Foto: CCDCOE / NATO

Locked Shieldsi õppust korraldab 2010. aastast NATO küberkaitsekoostöö keskus Tallinnas (CCDCOE). Tallinnas asuv NATO küberkaitsekoostöö keskus on NATO poolt akrediteeritud rahvusvaheline oivakeskus, mõttekoda ja väljaõppeasutus. 2008. aastal loodud keskus on kasvanud oluliseks küberkaitse valdkonna teadmiste allikaks nii NATO kui ka liikmesriikide jaoks.

Locked Shields 2023 õppuste stsenaarium

Stsenaariumi kohaselt on Atlandi ookeani põhjaosas asuvas väljamõeldud saareriigis Berylias julgeolekuolukord halvenenud, kuna on toimunud mitmeid koordineeritud küberrünnakuid Berylia sõjaliste ja tsiviilotstarbeliste IT-süsteemide vastu.

Need rünnakud on põhjustanud tõsiseid häireid valitsuse ja sõjaliste võrkude, side, veepuhastussüsteemide ja elektrivõrgu töös ning viinud lõpuks avalike rahutuste ja protestideni.

Esmakordselt hõlmab õppus ka keskpanga reservide haldamise ja finantssõnumite süsteemide simulatsiooni.

Lisaks on kriitilise infrastruktuuri osana kasutusele võetud iseseisev 5G mobiilsideplatvorm, et anda küberkaitsjatele esimene kogemus eelseisvatest tehnoloogiamuutustest.

Allikas: CCDCOE

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles