Californiat tabas suur kullapalavik – ohtrad lumeveed on toonud väärt metalli jõgedesse

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Lumeveed on Californias lahti uhtnud uued kivimikihid, mis jõuavad suurveega jõgedesse. See käivitas teise suure California kullapalaviku. Pilt on aga illustreeriv ja sellel on Eesti kullapesijad Kohtla-Nõmmel, kes kaevurite päeval üritavad Soomest pärit kullaliiva seest väärtuslikke terakesi kätte saada.
Lumeveed on Californias lahti uhtnud uued kivimikihid, mis jõuavad suurveega jõgedesse. See käivitas teise suure California kullapalaviku. Pilt on aga illustreeriv ja sellel on Eesti kullapesijad Kohtla-Nõmmel, kes kaevurite päeval üritavad Soomest pärit kullaliiva seest väärtuslikke terakesi kätte saada. Foto: Kaido Einama

USAs Californias on kätte jõudnud viimaste aegade suurim kullapalavik: lumerohke talv suurendas kiirevooluliste jõgede veehulka ja kulda on nii ojade kui jõgede sängidesse uhutud rohkem kui kunagi varem. See on pannud harrastajad kullapannidega liikvele, et väärt kraam kähku kokku koguda.

Nii näiteks on 170 aastat Sacramentos tegutsenud tööriistapoes, mis oli avatud juba esimese kullapalaviku ajal, selle ajaloo suurim kullapesemise tööriistade väljamüük, kirjutab CBS Sacramento. Nagu Metsiku Lääne aegadel, võtavad inimesed pannid ja sõelad ning lähevad kärestikuliste jõgede äärde klibu ja liiva läbi sõeluma. Ainuke asi, mis pooleteise sajandi jooksul on muutunud, on dünamiidi asendamine metallidetektoritega, sest enam ei luba keskkonnapiirangud niisama jõesängis lõhkeainetega paugutama hakata. Kulda on lihtsam leida detektoriga ja alles lootust andvamates kohtades võetakse sõel välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles