VIDEO Venemaal kukkus alla sõjalennuk MiG-31, piloodid katapulteerusid (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Vene püüdurhävitajal MiG-31 on varemgi mootori süttimisega probleeme olnud. Seekord lõppes õnnetus pilootide pääsemisega, kuid lennuk kukkus järve.
Vene püüdurhävitajal MiG-31 on varemgi mootori süttimisega probleeme olnud. Seekord lõppes õnnetus pilootide pääsemisega, kuid lennuk kukkus järve. Foto: AP/Scanpix

Eile õhtul kukkus Murmanski lähedal alla Venemaa hävitaja MiG-31. See pole viimasel ajal esimene kord: sama tüüpi lennuk kukkus Primorje krais alla ka detsembris. Jõulude paiku 2022 aga süttis üks seda tüüpi sõjalennuk Valgevenes. 

MiG-31, mis suudab välja tulistada ka hüperhelikiirusega rakette H-47M Kinžall, süttis lennu ajal põlema ning Vene kaitseministeeriumi teatel suutsid kaks meeskonnaliiget enne lennuki purunemist edukalt katapulteeruda.

Venemaa kaitseministeeriumi avaldusele viidates kirjutas uudisteagentuur TASS, et sõjalennuk tegi õnnetuse ajal planeeritud treeninglendu. Pealtnägijad said videole nii lennuki süttimise kui ka pilootide katapulteerumise.

TASSi teatel kukkus MiG-31 ühe mootori süttimise tõttu järve, kuid pole teada, mis täpselt põlengu põhjustas. Õnnetus juhtus Montšegorski linnast kümmekond kilomeetrit eemal Riž-Guba saare lähedal.

MiG-31 ründelennukid tõusid esimest korda õhku 1975. aastal ja asusid Nõukogude Liidu teenistusse 1981. aastal, kirjutab The Drive. Neid pikamaa võimekusega kiireid lennuvahendeid kasutavad peamiselt Venemaa ja Kasahstan ning need on võimelised kandma pika laskekaugusega õhk-õhk-tüüpi rakette. Osa MiG-31 mudeleid on kohandatud õhust lastava hüperhelikiirusel ballistilise raketi Kinžall tulistamiseks, mis õhutõrje ei tabavat.

MiG-31 lennukitega on viimastel aastatel varemgi omajagu intsidente juhtunud: peale allakukkumise detsembris Primorje krais ning süttimise detsembri lõpus Valgevene Matšulištšõ lennuväljal kukkus Kasahstani õhukaitsejõududele kuuluv eksemplar 2020. aastal samuti alla mootoritulekahju tõttu.

Pilootide katapulteerumine on näha alloleva video lõpus, piloodid pääsesid vigastusteta:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles