VIDEO Vaata, kui osavaks on robotid saanud jalgpalli mängimises!

tehnika.postimees.ee
Copy
Robotid küll kukuvad ja löövad mõnikord mööda, kuid oskavad juba päris palju.
Robotid küll kukuvad ja löövad mõnikord mööda, kuid oskavad juba päris palju. Foto: DeepMind

Kui lisada kohmakale kahejalgsele minirobotile masinõppega tehisintellekt, on tulemus üllatav. DeepMindi inseneride tiim õpetas masinad välja palli taga ajama ja väravasse lööma ning kuigi kukkumisi ja möödalööke veel esineb, on liigutused päris osavad.

Humanoidrobotid, mida kasutatakse, on avatud platvormil mudelid Robotis OP3,  mis töötavad akutoitel ning mida kasutavad paljud robotite arendajad ja uurijad. Robotis OP3 on 51 cm pikkune, kaalub 3,5 kg, liigub ringi kahekümne Robotis Dynamixel XM430-350-R servomootoriga ning maksab ligi kümme tuhat eurot.

DeepMindi insenerid rakendasid tehisintellekti nende kahekümne mootori juhtimisse masinõppe abiga, millega algoritme treeniti jalgpalli mängima ja sujuvalt liikuma.

Pärast masinõpet hakkas tehisintellekt robotit juba päris sujuvalt liigutama, see on kõigest nädalase treenimise tulemus.
Pärast masinõpet hakkas tehisintellekt robotit juba päris sujuvalt liigutama, see on kõigest nädalase treenimise tulemus. Foto: DeepMind

Kogu roboti juhtimistarkvara kirjutati ümber ja masinat juhib eraldi Intel Core i3 kahetuumalise protsessoriga kontroller Linuxi operatsioonisüsteemiga. Robotil puuduvad graafikakaardid, kõik närvivõrgu arvutused tehakse selles samas Inteli protsessoris.

Masin «näeb» lihtsa Logitechi veebikaameraga C920, mis edastab värvilist videot 30 kaadrit sekundis.

Kukkumine käib jalgpalli juurde. Tähtis on ära õppida kiiresti püsti tõusmine.
Kukkumine käib jalgpalli juurde. Tähtis on ära õppida kiiresti püsti tõusmine. Foto: DeepMind

Roboti õppimine võttis aega ligi nädala, mille jooksul sai selgeks kukkumine ja püsti tõusmine, jooks, sujuv ühe liigutuse pealt teisele üleminek ning täpsed söödud väravasse.

Vaata videot masinate pingelisest mängust üks ühe vastu:

Avaldatud teadustööd robotite väljaõppest saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles