Ristiisa pööras karmide süüdistusega oma «lapsele» järsult selja (3)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Geoffrey Hinton, tehisintelleki alustehnikate üks loojaist esinemas Torontos 2017. aasta detsembris.
Geoffrey Hinton, tehisintelleki alustehnikate üks loojaist esinemas Torontos 2017. aasta detsembris. Foto: MARK BLINCH/Reuters/Scanpix

Tehismõistuse suhtes kriitilisi õpetlasi ja infoinsenere aina lisandub. Nüüdseks on nendega liitunud ka tehismõistuse loomiseks vajaliku alustehnika looja Geoffrey Hinton, kelle sõnul on suurim oht asjaolu, et digitaalse intellekti olemus erineb kardinaalselt inimlikust. Enamgi – me isegi ei tea seda, kuidas sellised süsteemid arenevad ja töötavad. Hinton kahetseb oma tööd tehisaru arendamise vallas.

Tehisaru ristiisaks kutsutud 75-aastane Geoffrey Hinton loobus just 10 aastat kestnud tehismõistuse arendamise alasest tööst Google'is. Enamgi: ta pöördus oma «loodu» vastu ja rõhutab oma avaldusis seda, kui ohtlikuks võib osutuda tehismõistuse ulatuslik rakendamine inimühiskonna jaoks. Ta ütles New York Timesile, et kahetseb seni tehtut tehisintellekti arendamisel ja väidab, et ta ainsaks lohutuseks on: «Kui poleks seda teinud mina, oleks seda teinud keegi teine.»

2018. aastal pälvis Hinton Turingi auhinna selle tehnoloogia loomise eest, mida täna kasutab muude hulgas ka ChatGPT.

​Ühtpidi on Hinton mures selle pärast, et tehismõistus suudab genereerida tõelisena näivaid fotosid ja videosid päris inimestest oludes, kus nad iial pole olnud. Teiselt, nagu Hinton ütles BBC-le, näeb ta, et tehisintellekt on siiski olemas ja selle digitaalne olemus lihtsalt erineb sedavõrd inimese omast. Ta osutas ka, et juba toimub jõuline töö ümberkorraldumine ning töökohtade kadu, kus tehisaru mängibki võtmerolli.

Pikemas perspektiivis kardab Hinton, et masinad hakkavad käituma planeerimatult, näiteks kirjutama ja ise ka täitma originaalkoode arvuteile. Selle kõige apokalüptilisem tulemus võib olla autonoomsete relvade – tapjarobotite ilmumine, millele Hinton on tugevalt vastu. Teadaolevalt on USA seadusandjad asusid looma seadusakte, et tehisintellektil poleks tuumarelvade käivitamises rolle.

​Hintoni hinnangul oli Google viimase ajani teatud mõttes tehisaru taltsutajaks ja korrapidajaks, kuid eelmisel aastal Microsofti loodud ChatGPT keelemudelil põhineva kõneroboti avalikuks tulek tekitas «ristiisa» jaoks häireolukorra.

​Hinton ei kirjutanud alla pöördumisele, milles nõutakse võimsate keelemudelite arendamisele piduri panekut, põhjendades seda töötamisega Google'is, mis sellega tegeles.

2. mai hommiku seisuga Hintoni allkirja sel pöördumisel veel näha ei olnud. Pöördumise üks algatajatest Jaan Tallinn on Postimehele öelnud, et nende süsteemi autentimine võib olla aeganõudev, sest nad ei ole arvestanud sedavõrd ulatusliku huviga seda pöördumist toetada.

​Selle loo kirjutamise hetkel oli sel pöördumisel 27 565 registreeritud allkirja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles