Eesti idufirma arendas välja esimese tehisintellektist juhtimismentori Aidan

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Moticheck

Kodumaine tööelu monitooringu ja juhtimisvaldkonna idufirma Moticheck arendas Eestis ja teadaolevalt ka maailmas esimesena välja tehisintellektist juhtimiskonsultandi ja -mentori Aidan. 

Tehisintellekt aitab juhte ja personalieksperte juhtimisalastes küsimustes. 

Motichecki tegevjuhi ja kaasasutaja Martin Rajasalu sõnul on tehisintellekti (AI) toomine juhtide töölauale loomulik samm: «Täna suudab tehisintellekt kirjutada presidendile kõnesid või luua reklaamfotosid, miks ei võiks seda tarkust rakendada ka juhtimises. Maailmas ja Eestis ainulaadse AI-l põhineva juhtimiskonsultandi ja -mentori Aidan eesmärk ongi juhtidele pakkuda tööelu parendamiseks või väljakutsete lahendamiseks erinevad soovitusi. Ja seda kõigil juhtimistasanditel. Coach´ide ja mentorite kasutamine ei pea olema täna enam vaid tippjuhtide privileeg. Erinevalt päris inimesest on tehisintellekt kogu aeg olemas arvutiekraanil või telefonis, kiire nupuvajutuse kaugusel ning kohtumiseks pole aega vaja broneerida.»

Rajasalu selgitas, et juht saab Aidanilt küsida juhtimisega seotud küsimusi. Seejärel annab mentor soovitusi, mis põhinevad konkreetse meeskonna enda rahulolu monitooringutest saadud andmetel ning maailmas levinud praktikatel: «Näiteks, kui juht näeb, et töötajatel on viimasel kuul sära silmist kadunud ja tulemused langenud, võib ta võib küsida: kuidas tõsta tiimi motivatsiooni? Aidan analüüsib tiimiliikmetelt saadud tagasisidet ja veebis kätte saadavaid juhtimisnõuandeid ning genereerib nende põhjal vastuse,» selgitas idufirma juht.

Aidanit mõnda aega testinud Thermory personalijuhi Katri Jürine sõnul on esmane kogemus positiivne ning ta usub, et tehisintellektist võiks saada toetav abiline meeskondade juhtidele: «Lubasin end Aidanil aidata ning sain osadele küsimustele tegelikult päris häid vihjeid, mida ja kuidas oma tiimilt teatud situatsioonides küsida. Eks kindlasti on tehisintellektil arenguruumi, kuna osad soovitused jäid veel veidi ühekülgseks ja universaalseks.»

«Nii nagu juhiks ei sünnita, vaid kasvatakse, on ka Motichecki loodud juhtimismentor alles lapsekingades,» tõdes ka Rajasalu. Täna suudab tehisintellekt rääkida eesti, inglise, vene, soome, läti ja leedu keeles ning vastata lihtsamatele küsimustele, kuid plaanis on mentorit veelgi mitmekülgsemaks arendada: «Iga juht saab Aidanit tema õpiteekonnal aidata.»

Rajasalu lisas, et AI-l põhinev juhtimismentor on loogiline jätk iduettevõtte põhitootele, milleks on tööelu monitooringuplatvorm. See aitab organisatsioonidel töötajatelt vahetult ja pidevalt tagasisidet saada. 

«Kord aastas tehtavatest rahulolu-uuringutest saadud infoga pole juhtidel suurt midagi peale hakata, kuna see aegub kiiresti. Oluliselt efektiivsema tulemuse annavad kiired igapäevased vastused, seda eriti hübriidtöö ajastul, kus silmast silma kohtutakse harvem. Andmete põhjal saab aga teha sisulisi järeldusi ja anda soovitusi. Siin pakubki juhtidele õlg-õla tunnet Aidan, kellelt saab sobival hetkel nõu pärida. Otsuse, kuidas käituda, peab langetama muidugi juht ise,» möönis Rajasalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles