VIDEO ⟩ Ukrainas nähti uut relva – mitmikraketiheitjaga Hummerit

tehnika.postimees.ee
Copy
USA on lubanud selle aasta esimeses pooles saata Ukrainasse neli Hummeritele paigaldatud raketiheitjat ning aasta lõpuks veel kümme
USA on lubanud selle aasta esimeses pooles saata Ukrainasse neli Hummeritele paigaldatud raketiheitjat ning aasta lõpuks veel kümme Foto: ekraanipilt/APU

USA on lubanud Ukrainale saata ühe oma uuema relvasüsteemi, 2012. aastal teenistusse asunud täiustatud lasersihikuga raketisüsteemi APKWS II. Nüüd on veebi ilmunud esimesed pildid rindel tegutsevast raketiheitjaga Hummerist.

APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) on põhimõtteliselt vanema juhitamatu raketi Hydra 70 uuendatud variant, millele lisati täpne lasersihik ja mida saab välja lasta maastikuauto M1152A1 HMMWV (Hummeri militaarmudel) peal asuvast neljalasulisest raketiheitjast.

Esialgu laevadelt ja lennukitelt tulistamiseks mõeldud lähimaarakett tegi 2020. aastal läbi esimesed edukad katsed maapinnalt kasutatavast laskeseadmest ning on seega üks uusimatest relvalahendustest, mida USA on Ukrainale tarninud.

Raketisüsteemi kasutab 37. Ukraina mereväebrigaad, mis tegutseb Hersoni piirkonnas. Rakett suudab väga täpselt tabada 2–11 kilomeetri kauguselt ja hävitab kergemat sõjatehnikat. 

Arendusprogrammi APKWS II alustati USAs 2005. aastal ja selle peatöövõtjaks valiti BAE Systems. Teiste arendajate hulka kuulusid ka General Dynamics ja Northrop Grumman. Rakett varustati arendusprogrammis poolaktiivse laserotsijaga juhtimissüsteemiga (DASALS), et muuta juhitamatu Hydra 70 täppislaskemoonaks.

Lasersihikuga juhitav raketisüsteem koosneb kolmest põhikomponendist, mille hulka kuuluvad lõhkepead M151/MK152 ja M282, juhtimismoodul ja raketimootor MK66.

Raketil on kokkuklapitavad stabilisaatorid, millest igaühe esiservas on lasersihikuga sihtmärgiotsija. Lasersihikut ei pea seega raketi ninaossa paigaldama, kasutada saab Hydra 70 konstruktsiooni ilma suuremate ümberehitusteta.

Relvasüsteem on varustatud ka inertsiaalse navigatsiooniseadmega ja täiustatud digitaalse signaalitöötluse tehnikaga, mis parandab sidet. Kuna süsteem töötab standardsete lasersihikute abil, saab relva operaator valida sihtmärgi ning rakett lendab ise juhtides kohale ilma GPS-signaali abita, mida Vene väed on teatavasti hakanud rindejoonel tõsiselt segama. Pärast BAE Systemsi tarkvarauuendust 2021. aastal suurendati relva laskeulatust kuni 11 kilomeetrini.

Laskemoon on suhteliselt odav: ligi 24 000 eurot komplekt ja sellega saab väga täpselt sihtmärki tabada, nagu Twitteris avaldatud videost näha:

USA on lubanud Ukrainale tarnida 14 komplekti Hummeritele paigaldatud raketiheitjaid. Selle aasta keskpaigaks tarnitakse neli süsteemi ja aasta lõpuks veel 10 komplekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles