Telia sulgeb mais ja juunis 3G-võrgu Harjumaal ning Tallinnas

tehnika.postimees.ee
Copy
3G-võrgust vabanevad eetriressursid lähevad kasutusse moodsamate sidetehnoloogiatega
3G-võrgust vabanevad eetriressursid lähevad kasutusse moodsamate sidetehnoloogiatega Foto: Telia

Telia on oma 3G-võrgu sulgemisega jõudmas praegu kahte kõige suuremasse piirkonda – Harjumaale ja Tallinna.

15.–17. maini on ettevõttel plaanis sulgeda 3G-võrk Harjumaal, juunis lülitatakse aga 3G välja Tallinnas, kus on täpsemad kuupäevad veel selgumas.

Seni on Telia 3G-võrgu sulgenud Läänemaal (märtsis) ning Raplamaal ja Pärnumaal (aprillis).

Telia tehnoloogiajuhi Andre Visse kinnitusel alustas ettevõte 3G-võrgu sulgemist nendest maakondadest, kus on vanemate 2G- ja 3G-võrkude kasutajate osakaal kõige madalam ning kus on enamik kliente võtnud kasutusele VoLTE-toega telefonid, millega saab helistada 4G-võrgus.

«Peagi saavad ka meie Harjumaa ja Tallinna kliendid kasutada Eesti kõige moodsamat mobiilside teenust, kus põhirõhk langeb uuemate 4G- ja 5G-tehnoloogiate kasutamisele. Nende kõrval jääb toimima Telia 2G-võrk, kuhu lisame kõneside tarbeks mahte juurde,» märkis Visse.

Telia tuletab meelde, et selliseid telefone, mis 3G-võrgu sulgemise järel kasutuks muutuvad, sisuliselt enam polegi. Nimelt jätkavad telefonid, mis suudavad töötada nii 2G- kui 3G-võrgus, peale 3G-võrgu sulgemist tööd Telia 2G-võrgus. See tähendab, et nende telefonidega saab endiselt nii helistada, sõnumeid saata kui kõnesid vastu võtta.

Mobiilse interneti kasutamisega on olukord veidi keerulisem, kuna 2G -õrk ei võimalda pakkuda ligilähedaseltki selliseid andmesidekiirusi, kui 3G. Sellepärast julgustab Telia neid kliente, kes praegu kasutavad veel 2G/3G-seadmeid, võtma kasutusele uuemaid 4G/5G-toega võrguseadmeid, millel on ka VoLTE- ehk 4G-kõneside võimekus. See annab kindluse, et telefon suudab ka peale 3G-võrgu sulgemist kasutada nii kõne- kui andmesideteenust.

Kõigi klientide jaoks, keda 3G-võrgu sulgemine puudutab, on avaldatud Telia iseteeninduses täpne info, millised telefonid oleks soovitatav välja vahetada. Vastava info leiab klient Telia iseteenindusse sisse logides ning liikudes sealt edasi valikusse Pakkumised > Personaalsed pakkumised.

Telia enda kaubavalikusse kuuluvad juba alates 2021. aastast vaid VoLTE-toega mobiiltelefonid (nii nupu- kui nutitelefonid).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles