Kaheksakäelised tulevad: teadlased monteerisid inimesele selga kuni kuus lisajäset

tehnika.postimees.ee
Copy
Mitte ainult töörügamiseks: lisajäsemeid saab kasutada ka koreograafias. Seljale võib kinnitada kuni kuus robotkätt, kuid võib ka vähem.
Mitte ainult töörügamiseks: lisajäsemeid saab kasutada ka koreograafias. Seljale võib kinnitada kuni kuus robotkätt, kuid võib ka vähem. Foto: Kaader videost / Jizai Body Project

Kui palju saaks küll rohkem ära teha, kui mul oleks rohkem käsi, on paljud õhanud. Aga palun – Jaapani Tokyo ülikooli teadlased annavadki selle võimaluse. Tuleb vaid ranitsana kuni kuus lisakätt selga võtta ja hakata tööd tegema kolme eest.

Kuna lisakäed käivad üsna lihtsalt külge, saab neid ka sõbrale laenata hädapäraste kuut kätt nõudvate asjade tegemiseks, kirjutavad teadlased. Seadet nimetatakse Jizai käteks ja need on mõeldud ka sotsiaalseks käitumiseks, kirjeldatakse kodulehel, miks mitte näiteks uutmoodi tantsimiseks.

Jizai Arms on robotjäsemete süsteem, mis koosneb kantavast põhiseadmest ja eemaldatavatest robotkätest. Neid saab lisada, palju vaja. Süsteem loodi selleks, et aidata suhelda mitme kandja vahel, olla sotsiaalsed, vahetada omavahel komponente, teadustöö eesmärgiks on samuti uurida võimalikke küborgide omavahelisi koostoimeid küborgide ühiskonnas.

Foto: Kazuaki Koyama / Jizai Body Project / Tokyo ülikool

Kuna meie aju on harjunud vaid kahe käega, peab lisakäte juhtimises appi tulema lisaaju ehk arvuti. Robotkäed peegeldavad osaliselt väiksema kontrolleri kaudu inimkäe liigutusi – tõstes paremat kätt, tõuseb ka selja külge kinnitatud parem alumine käsi.

Kui aga tekib tahtmine lisajäsemetega midagi enamat teha, võib anda nende juhtimise üle teisele inimesele.

Lihtsalt ranitsana selga tõmmatav kuue robotkäe juhtimiskeskus on mõeldud küborgide koostöö ja suhtlemise uurimiseks.
Lihtsalt ranitsana selga tõmmatav kuue robotkäe juhtimiskeskus on mõeldud küborgide koostöö ja suhtlemise uurimiseks. Foto: Jizai Body Project / Tokyo Ülikool

Lisajäsemete erinevat juhtimist on siiski võimalik ka treenida ja katsealused, kes seda hakkasid juba tunnetama, tundsid end väga ebamugavalt, kui robotkäed küljest ära võeti.

Tulevikus on võimalik lisakäsi ka näiteks häälkäsklusega juhtida: küsida, et need annaksid laualt klaasi veega, tõstaksid midagi või kasutaksid tööriistu.

Vaata videost, kuidas Jizai kandmine ja kasutamine välja näeb:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles